Основи наукових досліджень

Дата: 24-03-2023, 10:37 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Викладачі кафедри психології та соціальної роботи зорганізували студентів 2 курсу соціально-гуманітарного факультету та факультету фінансів та обліку для проведення спільного заняття із дисципліни «Основи наукових досліджень» у стінах бібліотеки ім. Л.Каніщенка Західноукраїнського національного університету.

Дисципліна «Основи наукових досліджень» знайомить молодь із основними етапами студентської наукової роботи, її видами та можливостями застосування на практиці. Кожне нове заняття привідкриває завісу у царину науки, викристалізовує основні напрями досліджень різних наукових шкіл. Лекційні та практичні заняття формують у юнаків та дівчат: вміння здійснювати пошук, аналіз і синтез інформації з різних джерел для встановлення причинно-наслідкових зв’язків між соціальними подіями та явищами.

Під час практичних занять студенти спеціальностей «Соціальна робота», «Психологія» та «Соціальне забезпечення» вчаться визначати мету та завдання дослідження, формулювати власні висновки та пропозиції. Молодь набуває навички збору первинного матеріалу, аналізу результатів наукових досліджень та презентують результати своїх досліджень. Зазвичай, результати кожного наукового дослідження оформляються у вигляді наукових тез, доповідей, статей. І, як правило, ніколи не обходиться без якісного підбору тематичної літератури, визначення УДК, правильного цитування наукових робіт, академічної доброчесності і т.д. Саме на цих аспектах і була побудована фахова доповідь «Все про УДК»  завідувачкою відділу комплектування та наукової обробки літератури Галиною Фік. 

Вона зосередила увагу на суті та змісті основних складових системи УДК. Учасники ознайомилися з методикою індексування документів, спробували практично застосувати нові знання та навчилися максимально точно визначати індекси для наукових робіт.

Індекс УДК призначений для швидкого пошуку бібліографічної інформації про наукові роботи. Використання Україною Універсальної десяткової класифікації забезпечує сумісність бібліографічних баз даних нашої країни з базами інших країн і її входження таким чином у міжнародну спільноту.

Саме тому, велике значення має правильність визначення індексу УДК.

Сподіваємося, що після цього заняття студенти зможуть самостійно визначити індекс УДК для своїх наукових робіт.