» » Лекція-тренінг для держслужбовців «Актуальні питання українського правопису та культури ділового спілкування»

Лекція-тренінг для держслужбовців «Актуальні питання українського правопису та культури ділового спілкування»

Дата: 31-03-2023, 12:33 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Нещодавно докторка філологічних наук, професорка кафедри інформаційної та соціокультурної діяльності соціально-гуманітарного факультету Західноукраїнського національного університету Ірина Шкіцька у межах співпраці з Державним закладом післядипломної освіти «Тернопільський регіональний центр підвищення кваліфікації» провела лекцію-тренінг для держслужбовців «Актуальні питання українського правопису та культури ділового спілкування».

Доповідачка акцентувала на змінах у правописі певних груп слів, написанні слів разом, окремо і через дефіс, варіантних формах словоформ і закінчень слів, правописі власних назв: складних випадках написання імен і прізвищ.

Уживання фемінітивів і слів із літерою ґ у текстах документів викликали особливий інтерес у слухачів курсів. Також Ірина Шкіцька зосередила увагу на питаннях «смакових» виправлень, синонімії та вживання англіцизмів у текстах ділових паперів, застерегла від плеоназму та ненормативного використання прийменників, займенників і активних дієприкметників в усному та писемному мовленні. Частина матеріалу стосувалася обговорення типових лексичних і синтаксичних помилок, які найчастіше трапляються в текстах документів.

Кафедра інформаційної та соціокультурної діяльності ЗУНУ сподівається на подальшу тісну та плідну співпрацю з Тернопільським регіональним центром підвищення кваліфікації.