» » Формування зовнішньої політики країн ЄС у межах проєкту «Студії публічної дипломатії 5.0»

Формування зовнішньої політики країн ЄС у межах проєкту «Студії публічної дипломатії 5.0»

Дата: 31-03-2023, 12:37 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У межах проєкту «Студії публічної дипломатії 5.0» за сертифікатною програмою «Європейські студії: дипломатія, політика, право, економіка, комунікації» відбулася зустріч із Яцеком Міхаловським - польським державним і громадським діячем.

Під час лекції учасники говорили про досвід демократичних трансформацій і "демократичний транзит" Польщі; Європейський Союз як спільноту для спільних досягнень на спільних принципах і цінностях; свободу, самоврядування і солідарність як ключові цінності; принципи демократії, верховенства права, сталого розвитку і субсидіарності; боротьбу з корупцією, персоналії в історії, розбудову демократії і зміцнення громадянського суспільства.

Щоб по-справжньому стати частиною ЄС, Україна має щиро і чесно прийняти європейські принципи і цінності. В основі європейських принципів ключовою є людина, особа і особистість, яка є соціально і фінансово забезпечена, відчуває себе безпечно. Тільки така людина здатна якісно і демократично будувати усі сфери життя держави.

Україна має у своїй історії яскраві приклади втілення принципу субсидіарності - це дає вагомі підстави говорити про те, що Україна – європейська держава. У Польщі та інших країнах Європи також є корупція, але вона не системна, не домінуюча. Завдання українців – зменшити рівень корупції до тих меж, де вона б була не системною.

«Україні варто особливу увагу приділити освіті. Це ставка, яка однозначно зіграє у довгостроковій перспективі. Там, де формується інтелект молодих людей, там формується майбутнє», - підсумував Яцек Міхаловський.

Проєкт ініційований Центром дипломатії, безпеки та демократії ЗУНУ, реалізується на базі навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина у співпраці з GDIP Media Center, центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу, Вищою школою публічного управління Національного агенства України з питань державної служби та Інформаційним центром ЄС ЗУНУ.

Дякуємо Яцеку Міхаловському за глибину думок, теплу розмову, координатору проєкту і модератору зустрічі Оксані Стемковській, кандидату політичних наук, експерту CDSD за щоденну комунікацію, чудову і змістовну зустріч, усім нашим учасникам за цікаві питання й інтелектуальну дискусію.