» » Зустріч із Ференцом Неметом у межах проєкту «Студії публічної дипломатії 5.0»

Зустріч із Ференцом Неметом у межах проєкту «Студії публічної дипломатії 5.0»

Дата: 5-04-2023, 11:09 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Нещодавно у межах проєкту «Студії публічної дипломатії 5.0» за сертифікатною програмою «Європейські студії: дипломатія, політика, право, економіка, комунікації» відбулася зустріч із Ференцом Неметом - науковим співробітником інституту закордонних справ і торгівлі при МЗС Угорщини, програмним менеджером дослідницької програми Західних Балкан і Східної Європи.

Учасники говорили про роль і майбутнє новоствореної ініціативи «Європейська політична спільнота» у загальноєвропейському контексті й з урахуванням сучасних безпекових та політичних викликів для європейських держав.

В умовах кардинальних змін стратегічного середовища безпеки на європейському континенті на порядку денному постало питання не просто про єднання держав у рамках існуючих регіональних інтеграційних об’єднань, а про залучення країн до обговорення порядку денного, які безпосередньо впливають на безпеку і стабільність Європи у широкому контексті.

Європейська політична спільнота (ЄПС) - це свого роду саміт нового загальноєвропейського формату, в якому беруть участь лідери 27 країн-членів Європейського Союзу та 17 запрошених держав, серед яких: Велика Британія, Туреччина, Норвегія, держави-учасниці Асоційованого тріо (Україна, Молдова, Грузія), а також Вірменія та Азербайджан, держави Західних Балкан.

Під час зустрічі розгорнулася конструктивна дискусія щодо самої ідеї Європейської політичної спільноти, яка поки що окреслена в дуже загальних рисах. Проте очевидним є те, що головним тригером для створення Європейської політичної спільноти стала російська агресія проти України. В умовах повномасштабної російсько-української війни в центрі Європи вона має стати відправною точкою для стратегічного обговорення векторів відновлення стабільності та безпеки на європейському континенті.

«Європейська політична спільнота - це платформа для політичного діалогу і співпраці європейських лідерів на рівноправних основах. Її мета - зміцнення спільних цінностей та інтересів» - зазначив Ференц Немет.

Проєкт ініційований Центром дипломатії, безпеки та демократії ЗУНУ, реалізується на базі навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина у співпраці з GDIP Media Center, центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу, Вищою школою публічного управління Національного агенства України з питань державної служби та інформаційним центром ЄС ЗУНУ.

Модератор – Вікторія Гомотюк, кандидат економічних наук, доцент, заступник директора ННІМВ ім. Б.Д. Гаврилишина ЗУНУ.

Дякуємо спікеру за актуальну тему і змістовну інтелектуальну дискусію, Посольству Угорщини в Україні, Почесному консульству Угорщини в місті Тернопіль та Тетяні Чубак за сприяння нашим ініціативам, Вікторії Коробій за професійний синхронний переклад, усім учасникам за довіру й за те, що залишаєтеся з нами!