» » Зустріч із дослідником військових конфліктів та проблем депортацій в історичній ретроспективі Дмитром Панто

Зустріч із дослідником військових конфліктів та проблем депортацій в історичній ретроспективі Дмитром Панто

Дата: 6-04-2023, 13:10 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У межах проєкту «Студії публічної дипломатії 5.0» за сертифікатною програмою «Європейські студії: дипломатія, політика, право, економіка, комунікації» відбулася зустріч із дослідником військових конфліктів та проблем депортацій в історичній ретроспективі Дмитром Панто.

Під час спілкування було детально обговорено передумови і чинники створення та філософію Європейського Союзу. На думку спікера, процес західноєвропейської інтеграції обумовлений комплексом причин, серед яких є необхідність «впорядкувати» повоєнну Європу і запобігти повторенню війни в майбутньому; вирішити питання примирення і постконфліктного відновлення глобальної довіри.

Ідеологи-ідеалісти в основу ЄС ставили «бачення світу зі щирою вірою у те, що робиш». Філософія ЄС – це не лише про економіку, це й про культуру та ідейність, які можуть єднати різних людей, це прагнення до переосмислення Європи, побудованої на демократичних засадах і бажання досягти економічного добробуту як гарантії демократії.

Також учасники говорили про європейську перспективу України в умовах військової агресії росії, про План Маршалла і повоєнну допомогу для відбудови України, а також про насильницьку депортацію українських дітей в умовах повномасштабної російсько-української війни.

«Ці депортації є трагедією, яка вкоріняється у пам'ять сімей і родин. Сім'ї проживають цю травму упродовж поколінь»,  - зазначив Дмитро Панто.

Дякуємо сіпкеру за глибокий екскурс в історію та філософію створення ЄС, без яких неможлива євроінтеграційна політична перспектива.