» » Диспут «Інвестиції під час війни: що варто, а що ні?»

Диспут «Інвестиції під час війни: що варто, а що ні?»

Дата: 7-04-2023, 12:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Які інвестиційні тренди існують сьогодні в Україні? Як убезпечити інвестиції під час війни? Чому Україні потрібно якнайшвидше запровадити механізм страхування інвестицій від воєнних ризиків? Відповіді на ці та багато інших актуальних запитань можна було почути під час диспуту «Інвестиції під час війни: що варто, а що ні?», який підготували та провели разом зі своїми наставниками студенти гуртка «Фінансова просвіта» кафедри фінансів ім. С.І. Юрія.

Вікторія Довбенко зазначила, що повномасштабна війна росії кардинально вплинула на можливості й уподобання українських інвесторів, а головною "інвестицією" у майбутнє нашої країни, без якої навряд чи будуть успішними усі інші проєкти, є сьогодні допомога армії та волонтерство.

Діана Болотюх, Лілія Сорока Лілія та Оксана Захарчук розповіли про вітчизняні компанії, які продовжують працювати в Україні та не припиняють інвестувати, хоча їх увага змістилася, в основному на надання допомоги нашій державі. Так, «Альфа-Банк Україна» впровадив декілька нових програм кредитування для бізнесу, який орієнтований на задоволення потреб населення в умовах воєнного стану: фармацевтика, харчова промисловість, імпорт паливно-мастильних матеріалів тощо. Mastercard в Україні зосередили увагу на інвестиціях в інноваційні технології та розвиток цифрової економіки. Українська телекомунікаційна компанія «Київстар» від початку повномасштабної війни спрямовує свої зусилля на будівництво нових об’єктів зв’язку та захист телеком-мережі.

Анастасія Кусень акцентувала на тому, що Україна вже стала брендом: «Нас вже знають у світі, нашими військовими захоплюються. Тому можна очікувати, що згодом це стане добрим підґрунтям для залучення закордонних інвестицій».

Професор кафедри фінансів ім. С.І. Юрія Володимир Горин розповів про ризики та можливості на які варто звертати увагу інвесторам. Керівниця гуртка Вікторія Булавинець поділилася інформацією про те, як убезпечити інвестиції та чому в Україні потрібно якнайшвидше запровадити механізм страхування інвестицій від воєнних ризиків.

Усі учасники диспуту зрозуміли, що сьогодні в Україні є непрості умови для інвестування, однак об’єднані зусилля держави, бізнесу і дрібних приватних інвесторів зможуть підтримати вітчизняну економіку та наблизити бажану перемогу.