» » Триває проєкт «Студії публічної дипломатії 5.0»

Триває проєкт «Студії публічної дипломатії 5.0»

Дата: 12-04-2023, 09:50 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Нещодавно у межах проєкту «Студії публічної дипломатії 5.0» за сертифікатною програмою «Європейські студії: дипломатія, політика, право, економіка, комунікації» відбулася зустріч із Мариною Канавець - директоркою центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Національного агентства України з питань державної служби, кандидаткою наук з державного управління.

Під час зустрічі учасники говорили про інституційну розбудову державної служби України відповідно до стандартів ЄС. Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу, який очолює пані Марина, є провідником реформ у сфері державної служби і державного управління в Україні. У цьому векторі центр співпрацює з Секретаріатом Кабінету Міністрів України, Офісом Президента України, профільними комітетами Верховної Ради України, а також з представництвом ЄС в Україні, іншими міжнародними організаціями та міжнародними проєктами. Центр бере активну участь у нормотворчій діяльності у сфері державного управління та державної служби, адаптації національного законодавства до стандартів ЄС.

Було обговорено практичні кейси щодо впроваждення таких програм та інструментів розбудови державної служби в Україні як інструмент інституційної розбудови Twinning, який є новою формою безпосереднього технічного співробітництва між органами влади держав-членів ЄС та країн-бенефіціарів і має мету допомагати країнам-бенефіціарам покращувати та підсилювати адміністративне функціонування органів державної влади, їх структуру, людські ресурси, управлінський потенціал, що має сприяти апроксимації acquis communautaire (законодавство ЄС); інструмент зовнішньої допомоги TAIEX, який надається Європейською Комісією для обміну інформацією з метою розбудови інституціональної спроможності, необхідної для адаптації національного законодавства до acquis communautaire, завдання якого полягає в спрощеному механізмі передачі та обміні передовим досвідом між країнами-бенефіціарами й країнами-членами Європейського союзу; програма SIGMA, яка допомагає країнам планувати та здійснювати свої пріоритетні реформи через проєкти двосторонньої технічної допомоги, регіональні заходи та горизонтальні ініціативи за підтримки Європейської Комісії з метою вдосконалення державного врядування, сприяння соціально-економічному розвитку шляхом посилення інституційної спроможності державного сектору, зміцнення горизонтального врядування, вдосконалення процесу розробки та впровадження реформи державного управління.

«Сучасну державу неможливо уявити без такої важливої складової як державна служба. Завдяки цьому інститутові держава має змогу якісно і професійно втілювати в життя завдання, які перед нею постають, базуючись на принципах патріотизму, демократизму, законності і компетентності» - підсумувала Марина Канавець.

Проєкт ініційований центром дипломатії, безпеки та демократії ЗУНУ, реалізується на базі навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина у співпраці з GDIP Media Center, центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу, Вищою школою публічного управління Національного агенства України з питань державної служби та інформаційним центром ЄС ЗУНУ.