» » Воркшоп «Великодні історії: культура - звичаї - етикет – гостинність»

Воркшоп «Великодні історії: культура - звичаї - етикет – гостинність»

Дата: 14-04-2023, 12:46 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Великдень - свято в Україні, яке завжди було наповнене глибокими сенсами і молитвами, символізмом багатих народних обрядів, традицій і звичаїв. З настанням пасхальних днів пробуджується не лише земля, але й людські надії та сподівання на те, що світло переможе темряву, добро здолає зло, а Великодня молитва зцілить душу, наповнить серця особливим теплом і любов'ю.

Перед Христовим Воскресінням у навчально-науковому інституті міжнародних відносин ім. Б.Д.Гаврилишина Західноукраїнського національного університету відбувся воркшоп «Великодні історії: культура - звичаї - етикет – гостинність». Зустріч проходила у межах навчальної дисципліни «Дипломатичний протокол та етикет» для студентів освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» (керівниця курсу - Наталія Кравчук, докторка економічних наук, професорка кафедри міжнародних відносин та дипломатії, директорка центру дипломатії, безпеки та демократії ЗУНУ). Захід був у відкритому просторі і до нього долучалися усі охочі, які бажали зануритися у чарівну атмосферу Великодня.

Воркшоп складався із трьох частин. У першій, за ініціативи студентів, ми спробували відродити традиції Великодня, пригадати родинні звичаї, обряди у різних місцинах України, ділилися як давніми, так і сучасними переписами святкових страв. Дізналися, що чимало народних традицій, які сягають ще язичницьких часів, набули християнської символіки і несуть у собі християнські ідеали любові, прощення, щедрості і є яскравим свідченням української ментальності - гостинності, поваги і відчуття святості родини.

У другій частині присутні дізналися як створити дух свята і великодній настрій за допомогою своїх креативних ідей, саморобок і кулінарних виробів, як правильно накрити стіл, підібрати текстиль, квіти, свічки, посуд і келихи, без чого не можна уявити застілля, а також спробували засерверувати стіл в українському традиційному і сучасному стилі, зрозуміли, що кожна дрібничка на великодньому столі додає особливого еститичного, дуже теплого, родинного та душевного колориту.

 

На завершення  відбувся майстер-клас писанкарства, який провела директорка навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина Ірина Іващук.

Це була неймовірна атмосфера єднання і створення свята у МіжнароднийЗУНУ!