» » Триває проєкт «Дипломатія та міжнародне співробітництво»

Триває проєкт «Дипломатія та міжнародне співробітництво»

Дата: 27-04-2023, 10:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У межах проєкту «Дипломатія та міжнародне співробітництво» авторкою якого є Оксана Тулай, докторка економічних наук, професорка, завідувачка кафедри міжнародних відносин та дипломатії навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина ЗУНУ відбулася зустріч студентів спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» із Надзвичайним і Повноважним Послом України, кандидатом економічних наук Володимиром Хоманцем.

У ході зустрічі учасники занурилися у прекрасний та дивовижний світ Африки, яку вважають прабатьківщиною людства. Пан Посол акцентував увагу на тому, що Африка – це континент майбутнього, який приваблює природним потенціалом, перспективними ринками збуту продукції. Недарма США, Японія та інші країни інвестують значні кошти в Африку.

Разом зі спікером майбутні дипломати обговорили ключові напрями стратегії розвитку відносин України з державами Африки. Особливу увагу приділили українському ринку освітніх послуг та медичному туризму – сферах, які мають стратегічно важливе значення для африканського населення.

 

Під час спілкування студенти дискутували про результати голосування за резолюцію Генеральна Асамблея ООН із засудження російського вторгнення в Україну. Підсумували, що заслугою української дипломатії є те, що 28 країн (у тому числі Туніська Республіка, Держава Лівія, Республіка Чад, Республіка Гана) із 54 країн Африки засудили дії росії та показали однозначну підтримку України.

Спікер поділився своїми думками про практичну цінність анонсованого Президентом України Володимиром Зеленським та урядом формату «перезавантаження» відносин з країнами Африки, що передбачає відкриття нових посольств у десяти країнах. Зосереджено увагу на Туніській Республіці – державі з багатою історією та високим рівнем культури. У цій державі практично усі громадяни підтримують Україну в її боротьбі з російською агресією.

Володимир Хоманець розповів про тонкощі розвитку дипломатичних відносин з Туніською Республікою, політичну ситуацію в Державі Лівія, суспільні настрої у Республіці Чад та специфіку співпраці Буркіна-Фасо з російськими найманцями з «Групи Вагнера». Пан Посол із приємністю зазначив, що Україна і Республіка Гана розглядають можливість реалізації спільного проєкту щодо будівництва логістичних хабів для зберігання продовольства. Однак важливою передумовою такого будівництва є політичні гарантії.

Наприкінці зустрічі, звертаючись до майбутніх дипломатів, Володимир Хоманець зазначив: «Сила – в єдності. Єдність є потужною зброєю на шляху до перемоги на усіх фронтах!»