» » Друга Міжнародна науково-практична конференція студентів та молодих учених «Міжнародна економіка в умовах кліматичних змін: пандемічний та постпандемічний період»

Друга Міжнародна науково-практична конференція студентів та молодих учених «Міжнародна економіка в умовах кліматичних змін: пандемічний та постпандемічний період»

Дата: 28-04-2023, 14:33 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У класичному університеті Тернополя відбулася Друга Міжнародна науково-практична конференція студентів та молодих учених «Міжнародна економіка в умовах кліматичних змін: пандемічний та постпандемічний період».

Розпочинаючи роботу наукового заходу, ректор Західноукраїнського національного університету Андрій Крисоватий зазначив: «Відрадно, що сьогоднішня конференція представлятиме результати виконання трьох міжнародних проєктів: Модуль Жана Моне «Європейська інклюзивна циркулярна економіка: поствоєнний та постпандемічний модуль для України», проєкт за участю фундації OMNIS Religio Vorstandt (Німеччина) «35-та річниця Чорнобильської катастрофи: передумови сталого розвитку», Модуль Жана Моне «Регіональна інтеграція: європейський бенчмарк в умовах викликів глобальної фрагментації».

Війна росії проти України, кризи 2020 року, у т. ч.  COVID-19 дали поштовх для роздумів і перезавантаження. Це дає змогу переосмислити економічні моделі, щоби подолати погіршення нерівності та ізоляції.  Посилення усвідомлення того, що основна економічна модель зумовлює поглиблення розколу та завдає шкоди планеті, сучасне «рабство», кліматична криза та вплив даних і технологій на людей – це одні з найбільших викликів сьогодення.

Ми розуміємо, що для вирішення цієї складної проблеми необхідно розробити нові підходи до подолання проблем, нові інституції і рівень співпраці. У будь-якому контексті для розробки інклюзивної економіки необхідне визнання обмежень минулих підходів, розподілу влади та відновлення права голосу для людей і місць, яких не залучали в попередні системи.

Працюючи в науці, в бізнесі, політиці, соціальній сфері, ми повинні обирати ті види діяльності, в яких наші знання, досвід, особисте ставлення поєднуються і дають значний ефект у створенні нового й корисного. Це дозволить нам зробити прорив, який залишить помітний слід у людей,  в країні, в світі.

Як казав Богдан Гаврилишин: «Не бійтеся самостійно мислити і відважно мріяти з ентузіазмом, оптимізмом, захопленням  - у цьому секрет вашого успіху». Бажаю усім вам плідної дискусії, цікавих думок та налагодження контактів для вироблення спільних рішень!»

У ході пленарного засідання конференції були представлені доповіді учасників, які репрезентують багатогранні аспекти економічних процесів в умовах сучасних викликів та загроз.

Зокрема, Тетяна Чубак – Почесний консул Угорщини в Тернополі, директорка з розвитку ТРЦ «Подоляни» зосередила увагу на особливостях ведення бізнесу у постпандемічний та воєнний час.

Юрій Дейнека, начальник управління стратегічного розвитку міста розповів про основні вектори інтернаціоналізації економіки міста Тернопіль.

Президент Асоціації україністів Японії Окабе Йошіхіко, який є професором університету Кобе Гакуін, розказав про відносини між Україною та Японією у час повномасштабної війни.

Основні вектори розвитку вітчизняної вищої освіти на основі досвіду Німеччини представив дослідник Дрезденського технічного університету Неллі Ухова.

Президент фінансової компанії «Магнат», докторант Західноукраїнського національного університету, Глава БО "Кіготь" Ксенія Бродовська виступила із доповіддю «Економічна інституціоналізація глобальної інклюзивності добробуту людей» та змотивувала студентів до їх активної життєвої позиції.

Дослідник CERGE-EI Сильвестр ван Котен  говорив про проблематику невиконання контрактів на аукціонах відновлювальної енергетики.

Виконавчий директор ТОВ "Енерджі інжинірингова компанія" NRG Михайло Федишин висвітлив проблеми та перспективи розвитку альтернативної енергетики у Тернопільській області.

Також свої доповіді представили українські та іноземні студенти Західноукраїнського національного університету.