» » VІІ Міжнародна науково-практична конференція «Україна в умовах реформування правової системи: сучасні реалії та міжнародний досвід»

VІІ Міжнародна науково-практична конференція «Україна в умовах реформування правової системи: сучасні реалії та міжнародний досвід»

Дата: 28-04-2023, 16:52 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Юридичний факультет Західноукраїнського національного університету провів VІІ Міжнародну науково-практичну конференцію «Україна в умовах реформування правової системи: сучасні реалії та міжнародний досвід», у якій взяли участь студенти та викладачі класичного університету Тернополя, партнери, представники наукових шкіл та юристи-практики із Польщі, Німеччини, Люксембургу, Бельгії, Австрії, Ізраїлю, Великобританії.

Розвиток України як правової та демократичної держави неможливий без подальшого реформування правової системи.

У 1995 році Україна стала членом Ради Європи, взяла на себе зобов’язання щодо впровадження європейських стандартів до національної правової системи шляхом приєднання до конвенцій, які становлять договірну базу Ради Європи.

Правова система України потребує реформування, що зумовлено поступальним змінами в усіх сферах суспільного життя, а також наближенням та адаптацією правової системи нашої держави до права Європейського Союзу. На даному етапі важливим є вироблення концептуальних засад взаємодії систем права ЄС та України, а також закріплення їх на законодавчому рівні.

Упродовж тривалого часу гострою проблемою для суспільства є співвідношення права та закону. Саме гарантування верховенства права є дороговказом для демократизації суспільства та важливим етапом у реформуванні правової системи.

Ще одним критерієм формування національної правової системи є визначення місця людини у суспільстві, гарантування та забезпечення її прав і законних інтересів.

Вітаючи присутніх, проректорка з науково-педагогічної роботи Оксана Десятнюк зазначила: «Добрий день, шановні гості, колеги, партнери!

У сучасних реаліях воєнного стану для нашої держави надзвичайно важливими є забезпечення не тільки безпеки на фронті, територіальної цілісності та суверенітету України, але і ефективного функціонування наукового тилу держави. Завданням сучасного науковця університету європейського рівня в Україні є натхненна праця над розвитком новітньої правової доктрини – основи ефективного законодавства та формуванням прогресивної еліти державотворців.

Бажаю усім плідної дискусії, цікавих ідей, результативних комунікацій та напрацювань!  Разом – ми велика сила!»

Робота конференції проходила у 4 секціях: теорія і практика розвитку правової системи України: досвід, проблеми і перспективи; глобальні виклики та сучасні тенденції розвитку міжнародного права; правоохоронна діяльність в умовах сьогодення: реалізація прав людини, забезпечення публічного порядку та безпеки, вплив воєнного стану на правоохоронну сферу; порушення прав людини в умовах глобальної турбулентності.

Модератором наукового заходу  була  Людмила Саванець,  кандидатка юридичних наук, доцентка кафедри міжнародного права та міграційної політики ЗУНУ.