» » Просвітницькі заходи з елементами тренінгу «Стоп булінг»

Просвітницькі заходи з елементами тренінгу «Стоп булінг»

Дата: 8-05-2023, 09:30 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Організація Об’єднаних Націй визнала епідемію залякування і цькування і в 2012 році оголосила 4 травня – U.N. Anti-Bullying Day. З цього часу кампанію боротьби з булінгом встигли підтримати 25 країн, нещодавно до них приєдналася і Україна.

До міжнародного дня протидії  булінгу у бібліотеці ім. Л. Каніщенка завідувачкою читального залу Іриною Любезною  проведено низку просвітницьких заходів з елементами тренінгу «Скажемо булінгу НІ!». Упродовж цих заходів обговорювали важливу тему насильства та жорстокості серед молоді із студентами факультету фінансів та обліку, навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б.Д.Гаврилишина та навчально-наукового інституту інноватики, природокористування та інфраструктури.

Мета – ознайомитися із поняттям «булінг», його формами,  проявами та структурою, навчитися розрізняти «конфліктні ситуації» та ситуації «булінгу», розвивання навичок конструктивного вирішення конфліктних ситуацій, толерантного спілкування, розвиток співчутливого ставлення до жертв насилля, виховання толерантного ставлення до інших.

Явище булінгу є поширеним, воно оточує нас всюди - у кожному закладі освіти, і найстрашніше те, що воно несе за собою надзвичайно негативні наслідки, але у наших силах його зупинити і не лишатися осторонь. Потрібно пам'ятати, що сьогодні ти - спостерігач, а завтра - жертва.

Серед питань для обговорення були такі: «Як почуваються ті, кого ображають і цькують однолітки? Як це позначається на їхньому навчанні?», «Що вони думають про тих, хто їх ображає?», «Чому деякі люди ображають інших?»

Студенти  об’єднавшись у 4 групи, ознайомилися з інформацією на картках  «Форми  булінгу », та розповіли іншим  трьом групам про такі форми булінгу: фізичний, економічний, психологічний та кібербулінг.

Також було проведено вправу «Мозковий штурм», де молодь записувала свої думки по черзі на питання  «Що може стати причиною булінгу?»

Надзвичайне враження на присутніх справила практична вправа «Скріпка», де кожному студенту Ірина Любезна роздала канцелярську скріпку. Молодь слухала історію та  виконувала певні дії на прохання модератора. На завершення спробували зробити скріпку такою, як вона була раніше! Ніхто не зумів повернути початкову форму скріпці. Так і  людина не зможе залишатися такою, якою була, після того, як над нею почали знущатися.

Присутні уважно слухали притчі «Скільки важить сніжинка?»,  «Все залишає свій слід», «Притча про метелика», які розповідала Ірина Любезна  та їх мораль. І прийшли до висновків, що  від людини залежить, чого у світі стане більше - добра чи зла, як вона ставитиметься до інших - добре чи погано.

Скільки важать наші слова? Часом ті слова, які «не важать» нічого, наші вчинки, які ми робимо, непомітні для нас самих, лягають великою образою й болем на інших. І під таким тягарем може зламатися кожна людина. Я точно знаю, що хоча б раз, але кожен із нас завдавав образи іншим, навіть не помічаючи цього.

Насправді слова, з якими ми звертаємося одне до одного, важать дуже багато: добрими, лагідними можна підняти людині настрій, зробити її щасливою, а злими і жорстокими — засмутити, образити, принизити і навіть убити. Про це потрібно пам’ятати під час спілкування і конфлікту, щоб не зіпсувати стосунків назавжди. Тому пам’ятайте правило, яке називають золотим «Усе, що хочете аби робили вам люди, те робіть їм  і ви».

Також з присутніми виконано вправу «Рука допомоги» (студентська молодь розробила спільну стратегію боротьби з булінгом). Вирізавши з паперу долоньки, написали на кожному пальці, які шляхи боротьби з булінгом вони можуть запропонувати. Адже, наша підтримка дуже важлива для людини, яка зазнає булінгу. Кожна людина має право жити вільно, у безпеці, відчуваючи тепло і любов ближнього!

Пам’ятаймо, якщо кривдника не зупинити, можуть постраждати інші. Наш університет є дружньою сім’єю. Нам  хотілося б, щоб у нашій сім’ї завжди панувало добро, взаємоповага, не було сварок, лихослів’я. Кожен із вас прагне, щоб ЗУНУ став територією добра.