» » Міжнародний симпозіум «Глобальна безпека та відповідальне лідерство»

Міжнародний симпозіум «Глобальна безпека та відповідальне лідерство»

Дата: 12-05-2023, 12:28 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Нещодавно у Західноукраїнському національному університеті започатковано новий міжнародний науковий проєкт у межах двосторонньої співпраці з Університетом Найробі (Кенія) - Міжнародний симпозіум «Глобальна безпека та відповідальне лідерство». Симпозіум організовано навчально-науковим інститутом міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина ЗУНУ спільно із кафедрою дипломатії та міжнародних досліджень Університету Найробі як серію міжуніверситетських наукових заходів, присвячених глобальній безпеці та відповідальному лідерству.


Із вітальним словом до учасників симпозіуму звернувся ректор класичного університету Тернополя Андрій Крисоватий, який зазначив: «Сьогодні я дуже радий вітати вас, шановні колеги Університету Найробі і усіх, хто долучився до нас на першому Міжнародному симпозіумі, присвяченому актуальній проблемі глобальної безпеки та відповідальному лідерству у сфері кліматичних змін та екологічної дипломатії.

Зміни клімату та екологічні проблеми є найважливішими глобальними викликами нашого часу. Ми розуміємо, що єдиним шляхом вирішення цих проблем є міжнародна співпраця та координація зусиль. Саме тому, співпраця з університетом Найробі є для нас дуже важливою!

 

Девіз університету Найробі – «В єдності та праці»!

 

Ми поважаємо досвід який університет Найробі має у галузі екології та дипломатії, й готові долучитися до спільної праці. Віримо, що наша взаємодія буде дуже продуктивною та ми досягнемо конкретних результатів.

 

Девіз Західноукраїнського національного університету – «Від знань до можливостей»!

Щиро сподіваюся, що в рамках співпраці між університетами, ми будемо обмінюватися новими знаннями, проводити спільні наукові дослідження, реалізовувати міжнародні проєкти, організовувати конференції та семінари, а також створювати можливості для студентів та викладачів обох університетів для навчання та обміну прогресивним досвідом.

 

Переконаний, що наша співпраця стане прикладом для інших університетів і неурядових організацій, які працюють у галузі екології та дипломатії, і що разом ми зможемо зробити вагомий внесок у боротьбу з кліматичними змінами, у збереження навколишнього середовища та розвиток глобальної екологічної дипломатії.

Дякую усім за участь, і щиро вірю у нашу результативну співпрацю в майбутньому!».

Директорка ННІМВ ім. Б. Д. Гаврилишина ЗУНУ Ірина Іващук подякувала колегам за згоду і сміливість розпочати цей проєкт, який стане стартовим майданчиком для розвитку співпраці між вишами-партнерами.

Завідувач кафедри дипломатії та міжнародних досліджень Університету Найробі Патрік Малукі наголосив, що єдиним шляхом вирішення глобальних проблем є міжнародна співпраця та координація зусиль. Саме тому, партнерство між закладами вищої освіти є дуже важливою для інтернаціоналізації науки.

Під час дискусії колеги обговорили низку питань:

про екологічну стійкість в умовах відкритості глобальної торгівлі розповів завідувач кафедри міжнародних економічних відносин Роман Зварич;

про можливості та проблеми розвитку локальних сталих агропродовольчих систем у Кенії - старший викладач кафедри дипломатії та міжнародних досліджень Університету Найробі Мартін Одхіамбо Оума;

тему стратегію лідерства та партнерства в контексті глобальної водної політики розкрив Леонід Бицюра, завідувач кафедри екології та охорони здоров’я, член Міжнародної асоціації водних ресурсів;
старший викладач кафедри дипломатії та міжнародних досліджень Університету Найробі Шазія Чодхрі зосередив увагу на впливі змін клімату на мангрові екосистеми.


Модерувала захід Вікторія Гомотюк - заступниця директора навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина з міжнародної діяльності.

Міжнародний симпозіум «Глобальна безпека та відповідальне лідерство: зміна клімату та екологічна дипломатія» став першим, проте важливим кроком для професійного нетворкінгу, отримання доступу до прогресивних знань, нових ідей та досвіду.