» » Науково-практична конференція «Європейські орієнтири публічного управління»

Науково-практична конференція «Європейські орієнтири публічного управління»

Дата: 12-05-2023, 12:41 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Сьогодні усіх нас об'єднує спільний інтерес європейської інтеграції України. Ця тема стала актуальною для багатьох сфер життя в Україні, тому інтеграція зусиль у пошуку дієвих підходів до розв’язання актуальних теоретичних, методологічних та практичних викликів є важливим для розвитку країни, формування та функціонування ефективної системи публічного управління.

12 травня у Західноукраїнському національному університеті розпочала роботу науково-практична конференція «Європейські орієнтири публічного управління», яка реалізовується Національним агентством України з питань державної служби у співпраці із Центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу та Вищою школою публічного управління.

З 2022 року розпочався новий етап у відносинах офіційного Києва і Брюсселя – Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС, який визначив перспективи приєднання нашої держави до євроспільноти, сприяв подальшим реформам, став стимулом для влади і громадян країни, позитивним сигналом для європейських і світових інвесторів. Спільний інтерес до цієї теми та бажання покращити ситуацію в Україні є тим, що об'єднує усіх учасників з різних сфер життя та діяльності, таких як: державна служба, заклади вищої освіти, обласна адміністрація та органи місцевого самоврядування.

Звертаючись до присутніх, ректор класичного університету Тернополя Андрій Крисоватий зазначив: «Не зважаючи на те, що війна триває в Україні, вже зараз ми думаємо про повоєнне відновлення країни. Україні необхідно продовжувати реформи, і не лише тому, що їх проведення від нас вимагає Європейський Союз. Реформи – це, насамперед, про рівень відповідальності кожного з нас за процеси, які відбуваються в політичній, економічній, соціальній і гуманітарній сферах та досягнення Україною суттєвого поступу в цих сферах. Нині на порядку денному – адаптація національного законодавства до європейського правового простору, поглиблення інтеграції українського бізнесу до ринків ЄС, практичне запровадження «безвізів» у різних сферах, подальша секторальна інтеграція тощо. Сприятиме успішному просуванню України на європейському шляху реалізація базових реформ, передбачених Угодою про асоціацію, а також виконання пакета рекомендацій Єврокомісії, що є передумовою започаткування переговорів про вступ.

Євроінтеграція – це також про публічність державної політики та розвиток свідомого й активного громадянського суспільства, які дають можливість забезпечувати прозорість дій влади та можливість громадян впливати на процеси розробки і впровадження державних рішень. Демократизація суспільних відносин та перспектива членства України в ЄС є важливими драйверами реформ і потребують нового погляду на розвиток державного управління за стандартами, принципами і нормами, виробленими європейською спільнотою. У цьому контексті навчання та професійне підвищення кваліфікації публічних службовців має відбуватися за новими стандартами і програмами з урахуванням напрацьованого досвіду організації публічної служби в ЄС.

Бажаю усім співорганізаторам і учасникам конференції плідної дискусії, успіхів і солідарності у реалізації реформ, перемоги і процвітання Україні!»

«Ми усвідомлюємо, що статус кандидата на членство в ЄС є поштовхом для запровадження нових стандартів європейського управління. І саме тому важливо, щоб наша робота ґрунтувалась на глибокому аналізі даних, ефективних консультаціях та діалозі з усіма зацікавленими стейкхолдерами. Публічні службовці у складний час виявили відданість державі і професійність. В умовах збройної агресії вони продовжують проєвропейські реформи, опрацьовують євроінтеграційні закони, створюють умови для відновлення країни. Загалом, публічна служба консолідує зусилля для пришвидшення євроінтеграції України», - зауважила Наталія Алюшина.

Заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів України Олег Войтович сказав: «Європейські орієнтири публічного управління – це уособлення цивілізаційного  вибору України. На четвертий день повномасштабної агресії росії проти України Президент Володимир Зеленський підписав заявку до вступу в Європейський Союз. Щоб стати повноправним членом ЄС наша держава має виконати низку різних умов. Ми маємо докласти багато зусиль, аби перемогти і здійснити реформи у всіх сферах нашого життя».

«Війна, розвʼязана росією проти України, сприяла проєвропейському обʼєднанню нації та прискорила євроінтеграційні процеси в державі. 2022 рік став роком випробування для усієї країни та для системи органів державного управління. Ми довели, що в цих обставинах виконавча гілка влади та органи місцевого самоврядування мають працювати швидко, ефективно та злагоджено. Наша мета сьогодні - впровадити кращі європейські практики державного управління», - промовив  заступник голови Тернопільської обласної військової адміністрації Віктор Устенко.

Про завдання української держави у контексті євроінтеграції, розвиток та утвердження стандартів державної мови розповів голова Національної комісії зі стандартів державної мови Володимир Мозгунов.

Продовжуючи роботу наукового заходу, Андрій Ігорович  представив організаторів конференції, зокрема: Національне агентство України з питань державної служби, Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу, Вищу школа публічного управління, ООН Жінки в Україні, Національну комісія зі стандартів державної мови, Національний технічний університет України  «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Національний університет біоресурсів і природокористування України, Національний університет «Чернігівська політехніка», Національний лісотехнічний університет України, Профспілку працівників державних установ України.

Під час пленарного засідання виступили проректорка з науково-педагогічної роботи (міжнародна діяльність) Оксана Десятнюк, яка презентувала діяльність Західноукраїнського національного університету, директорка Вищої школи публічного управління Юлія Лихач, ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслав Ніколаєнко, проректор із навчальної роботи Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Анатолій Мельниченко, ректор Національного університету «Чернігівська політехніка» Олег Новомлинець, перший проректор з науково-педагогічної роботи Національного лісотехнічного університету України Олександр Сушинський, директорка навчально-наукового інституту публічного управління та державної служби Київського національного університету імені Тараса Шевченка Лариса Комаха, координатор програми Регіональної школи публічного управ­ління (ReSPA) Генті Джаджіу, менеджерка проєкту MATRA Маріана Цірельсон, заступниця генерального секретаря Європейської Федерації профспілок громадського обслуговування Пенні Кларк, голова Профспілки працівників державних установ України Юрій Піжук.

 

Переконані, що плідні дискусії та конструктивні діалоги сприятимуть різноманітним поглядам на європейську інтеграцію, які допоможуть у побудові стратегії для подальшого розвитку країни у цьому напрямі!