» » Студенти СГФ побували у Тернопільській міській централізованій бібліотечній системі

Студенти СГФ побували у Тернопільській міській централізованій бібліотечній системі

Дата: 16-05-2023, 10:53 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Студенти 1 курсу освітньої програми «Менеджмент соціокультурної діяльності» та «Графічний дизайн» соціально-гуманітарного факультету ЗУНУ побували у Тернопільській міській централізованій бібліотечній системі з метою поглиблення знань про діяльність сучасних бібліотек та їх роль у збереженні культурної спадщини.

З розповіді в.о. директора Оксани Лехіцької вони довідалися про реорганізацію книгозбірень міста Тернополя, які сьогодні вирізняються певною тематикою. Зокрема, виокремлено бібліотеки-музеї «Літературне Тернопілля», «Етноцентр», «Музей національної іграшки».

Сьогодні бібліотеки Тернополя презентують духовну спадщину українства у формі мистецьких артбуків, яких створено понад 60. Цей феномен занесено у Книгу рекордів України. Кожна мистецька книга створена в єдиному екземплярі й пов’язана з напрямом роботи бібліотеки.

Пані Оксана зробила короткий екскурс в історію створення артбуків, приурочених визначним діячам України, серед них: Митрополит Андрей Шептицький, Соломія Крушельницька, Богдан Лепкий, життя яких висвітлено через спогади, листи та фотографії. Краєзнавчу тематику представлено в артбуках про перебування Івана Франка та Тараса Шевченка на Тернопільщині. Окремий артбук присвячено Володимиру Лучаківському, який був першим бургомістром Тернополя, українцем за походженням. Було цікаво поринути в історію міста Тернополя, довідатися про його архітектуру та визначні постаті. Студентів зацікавили оригінальні дизайнерські рішення: форма виконання у вигляді кобзи чи фортепіано.

Також молодь переглянула виставку майстрині Євгенії Войнарської «Вишиванка – вічна пісня барв і кольорів» й була зачарована красою українських орнаментів і технік вишивання.

Захід відбувся у контексті вивчення дисципліни «Збереження культурної спадщини».

Керівниця курсу - Надія Білик, кандидатка історичних наук, доцентка кафедри інформаційної та соціокультурної діяльності ЗУНУ.