Зупинемо булінг разом!

Дата: 10-05-2023, 13:19 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 З метою формування нетерпимості до проявів агресії, розвинення співчутливого ставлення до жертв насилля, розвинення  навичок надання і отримання допомоги для учнів 6-А класу (класна керівниця – Наталія Южин) Тернопільського навчально-виховного комплексу "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-економічний ліцей №9 імені Іванни Блажкевич" проведено виховний захід «Зупинемо БУЛІНГ разом».

Організаторка - завідувачка читального залу Ірина Любезна.

Шкільний булінг – термін, який означає систематичні переслідування з образами, цькуванням і упередженим ставленням у закладі освіти.

Присутні обговорювали ситуації, коли у колективі «обирається» дитина, яка відрізняється від інших або зовнішнім виглядом, або розумовими здібностями, або поведінкою і цю дитину постійно зневажають та застосовують до неї прізвиська, штовхають, чіпляються , псують особисті речі та інше.

Упродовж заходу учасники навчилися відрізняти звичайний конфлікт від булінгу, розрізняти ознаки (систематичність (повторюваність) діяння; наявність сторін — кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі; наслідки у вигляді психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страху, тривоги, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого; види  булінгу. Також говорили  про його наслідки. 

Надзвичайне враження на присутніх справила практична вправа «Скріпка», де кожному учню було роздано канцелярську скріпку. Молодь слухала історію та виконувала певні дії на прохання модератора. На завершення спробували зробити скріпку такою, якою вона була раніше та ніхто не зумів повернути початкову форму.

Учні уважно слухали притчі «Скільки важить сніжинка?», «Все залишає свій слід», «Притча про метелика» та їх мораль.

Також з присутніми виконано вправу «Рука допомоги» (учні розробила спільну стратегію боротьби з булінгом). Вирізавши з паперу долоньки, написали на кожному пальці, які шляхи боротьби з булінгом вони можуть запропонувати. Адже, наша підтримка дуже важлива для людини, яка зазнає булінгу.

Кожна людина має право жити вільно, у безпеці, відчуваючи тепло і любов ближнього!