» » III Міжнародна науково-практична конференція «Соціальні, економіко-правові та фінансові виклики в умовах глобальних трансформацій»

III Міжнародна науково-практична конференція «Соціальні, економіко-правові та фінансові виклики в умовах глобальних трансформацій»

Дата: 19-05-2023, 12:10 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Сучасний світовий порядок перебуває у стані інтенсивної трансформації. Нові виклики в умовах невизначеності стають справжнім екзаменом на міцність держав та їхніх політик, і це потребує  генерування ефективних рішень, змушують шукати нові можливості й шляхи подолання.

19 травня на базі Закарпатського навчально-наукового інституту Західноукраїнського національного університету розпочала роботу III Міжнародна науково-практична конференція «Соціальні, економіко-правові та фінансові виклики в умовах глобальних трансформацій», організатором якої є кафедра міжнародних відносин та дипломатії навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина ЗУНУ.

Співорганізаторами виступили Університет Західної Македонії (Грецька Республіка), Університет Мармара (Турецька Республіка), Братиславський університет економіки та менеджменту (Словацька Республіка), Європейська Асоціація Енергетичної Безпеки (Чеська Республіка).

Перед початком роботи учасники мали змогу оглянути виставку шовкового живопису та серії дипломатичних подарунків від FURSA PAINTING FOLK ART: ювелірні вироби, колекційні марки, жіночі дизайнерські хусти, а також дізнатися про успішні кейси культурної дипломатії від Оксани Фурси та Закарпатського арт-хабу.

Відриваючи конференцію, ректор класичного університету Тернополя Андрій Крисоватий сказав: «Шановні колеги! Сьогодні надзвичайно актуальною є активізація зусиль науковців і практиків, спрямованих на вирішення проблем, яким присвячена сьогоднішня конференція. Ця зустріч є унікальною можливістю зібратися разом і обговорити актуальні питання та перейняти досвід.

Для нашого університету особливо цінною є співпраця із освітянами інших країн та закладів вищої освіти України. Відрадно, що у цьогорічній конференції беруть участь науковці з-за кордону: Греції, Туреччини, Словаччини, Чехії, Польщі, Італії, а також учені з Києва, Львова, Одеси, Запоріжжя, Харкова, Івано-Франківська, Чернівців, Вінниці. Таке партнерство матиме позитивний вплив на формування сучасних трендів у відносинах України з ЄС та іншими країнами.

Впевнений, що ми зможемо обговорити не тільки розвиток усталених наукових підходів, а й почуємо важливі думки й дефініції!»

Звертаючись до присутніх, голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко зазначив: «Програма наукового заходу є надзвичайно цікавою та різноманітною. Проблематика, яка визначає теми виступів учасників конференції, актуальна для академічної науки та практичної діяльності, адже наука й практика – це дві взаємопов’язані сфери. Такі заходи сприяють поступу України  й зміцненню її соціальних, економіко-правових та фінансових позицій».  

Також до присутніх звернулися голова Закарпатської військової адміністрації Віктор Микита, радниця міністра Міністерства науки та інновацій Чеської Республіки Таїсія Кривошей, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Туніській Республіці і в Державі Лівія за сумісництвом Володимир Хоманець, в. о. Свалявського міського голови  Мирослава Скрипинець,  професор Університету Західної Македонії Евангелос Сіскос,  заступник директора міжнародного відділу та академічного співробітництва Мерт Денісці, президент академічного сенату Станіслав Філіп, голова підприємства «Ужгородське товариство словаків», голова клубу Т. Г. Масарика в м. Ужгороді Іван Латко, міський голова Берегово, представник угорської громади Золтан Бабяк, Генеральний директор санаторію «Квітка полонини», ТОВ «Сузір’я», заслужений лікар України, член-кореспондент міжнародної академії освіти і науки, почесний доктор з екології, Академік Української технологічної академії Павло Ганинець.

Конфренція проходить у таких напрямах: актуальні проблеми розвитку країн та регіонів у сучасній системі міжнародних відносин; політичні проблеми міжнародних систем та глобального розвитку; дипломатія в умовах глобальної невизначеності: нові виклики та пріоритети, міжнародні інтеграційні процеси: сучасні цінності та тенденції; міжнародна та національна безпека: теоретичні та прикладні аспекти; геоекономічний простір у параметрах глобалізації; актуальні проблеми розвитку фінансових систем; міжнародна інформація та суспільні комунікації: сучасні тенденції та стратегії розвитку; парадигма сталого розвитку: глобальний та національний виміри; Україна в умовах сучасних цивілізаційних змін: соціальні, економіко-правові та фінансові виклики; культурна дипломатія: тандем мистецтва та політики; спеціальна тема «Євроінтеграція та післявоєнне відновлення України».

Також у ході конференції відбулося підписання меморандуму про співпрацю між Західноукраїнським національним університетом та  ГО «Прогресильні». Ректор Андрій Крисоватий та директор Богдан Ференс обговорили напрями,  ідеї та шляхи подальшого  співробітництва. 

Під час першого пленарного засідання виступили проректорка з науково-педагогічної роботи Оксана Десятнюк, яка розповіла про стійкість ЗУНУ в умовах невизначеності,  канд. політ. наук, заступник секретаря Української частини Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС Богдан Ференс, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Туніській Республіці і в Державі Лівія за сумісництвом Володимир Хоманець, канд. політ. наук, заступник Генерального директора Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Іван Нагорняк, член наглядової ради (Європейська Асоціація Енергетичної Безпеки) Василь Грабар, завідувач кафедри міжнародних відносин та суспільних комунікацій Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Віталій Макар.

 

Бажаємо учасникам успіхів, конструктивного діалогу, плідної роботи і нових здобутків!