» » Збереження довкілля – спільна справа

Збереження довкілля – спільна справа

Дата: 6-06-2023, 10:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 До Всесвітнього дня довкілля для студентів кафедри транспорту і логістики навчально-наукового інституту інноватики, природокористування та інфраструктури та ВСП «Фаховий коледж економіки, права та інформаційних технологій ЗУНУ» було організовано захід «Збереження довкілля – спільна справа» працівниками читального залу для студентів бібліотеки ім. Л. Каніщенка ЗУНУ.

Всесвітній день довкілля заснований згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 15 грудня 1972 року в день відкриття Конференції ООН з проблем навколишнього середовища (Стокгольм, 5-16 червня 1972 року) та покликаний спонукати якомога більше людей до активних дій, аби не допустити, щоб навантаження на природні системи життєзабезпечення планети, яке зростає з кожним роком, сягнуло своєї критичної межі.

Основними завданнями виховного заходу було підвищення свідомості студентської молоді щодо гармонічного існування людини з природою, продовження формування екологічної культури та поняття органічного життя, розширення поняття студентів про довкілля і прищеплення бажання бути у своєму довкіллі турботливим господарем.

Учасники зрозуміли, що у наш час проблеми раціонального природокористування і охорони навколишнього середовища є найактуальнішими. Широкомасштабний і до кінця непередбачуваний вплив людини на всі без винятку складові біосфери саме тепер досяг свого критичного рівня. На жаль, у сучасному постіндустріальному суспільстві люди дедалі більше віддаляються від світу живої природи. Тому зараз дуже важливий збалансований розвиток людини і довкілля.

Забруднення довкілля небезпечне тим, що не знає кордонів держав, тому забруднення землі, повітря, морів, річок і особливо Світового океану шкодить багатьом країнам, а не тільки тій країні, підприємства якої є забруднювачами природи. Тобто, від дій окремих держав страждають усі, а отже забруднення навколишнього середовища - проблема глобальна.

Якщо людство хоче й далі жити на нашій планеті, йому треба об'єднати зусилля в боротьбі за чисте довкілля, бо це питання життя й смерті для всіх. Планета Земля у нас єдина, і якщо ми знищимо природу, ми всі загинемо, бо люди є частиною природи, хоча часто про це забувають.

Людству необхідна нова філософія життя, висока екологічна культура й свідомість, зміна ставлення до навколишнього середовища. Головна мета екологічного виховання студентської молоді полягає у необхідності закріпити усвідомлення того, що природні багатства не є безмежними. Сучасне суспільство не має права жити за рахунок майбутніх поколінь. Актуальними є слова Антуана де Сент-Екзюпері: “Ми не отримуємо у спадок Землю від предків, ми беремо її в борг у наших дітей”.

У практичній діяльності майбутній економіст, фінансист, менеджер повинні вміти орієнтуватися в зміні стану навколишнього природного середовища різних країн і регіонів для прийняття оптимального, екологічно виваженого економічного рішення. Окрім власне економічних рис, економісти повинні володіти екологічним мисленням і самосвідомістю у процесі використання природних ресурсів та виробництва різноманітних матеріальних благ.

Завідувачкою читального залу Іриною Любезною репрезентовано книжкову виставку ″Ми за чисте довкілля″, ознайомлено з  навчальними посібниками, науковими статтями з періодичних видань та матеріалів наукових конференцій, в яких розглядаються теоретичні  та практичні проблеми охорони навколишнього середовища, матеріали про закономірності формування довкілля, методи його збереження та охорони, продемонстровано літературу, яка висвітлює питання небезпеки забруднення довкілля та шляхи вирішення екологічної загрози суспільному розвитку в економічній, екологічній, соціальній і духовній сферах.

Екологічне виховання покликане формувати активну природоохоронну позицію свідомих громадян та дає змогу студентам бути активними й свідомими особистостями.