» » 57 років тому в освітньому просторі з’явився Західноукраїнський національний університет

57 років тому в освітньому просторі з’явився Західноукраїнський національний університет

Дата: 2-07-2023, 18:34 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 30 червня 1966 року видано наказ Міністерства вищої і середньої спеціальної освіти УРСР № 418, згідно з яким на виконання постанови Ради Міністрів УРСР у Тернополі було відкрито відділення фінансово-економічного факультету Київського інституту народного господарства ім. Д. С. Коротченка.

Це все вже історія. Як і те, що всього лише за 5 років ТВ КІНГ стане самостійним вищим навчальним закладом фінансово-економічного профілю, пройде непростий, але славний шлях розвитку до рівня провідного закладу вищої освіти, класичного університету, відомого не лише в Україні, але й далеко за її межами. У розрізі часу ЗУНУ – це тисячі викладачів і працівників, які вкладали душу і серце у зростання навчального закладу, більше двохсот тисяч молодих юнаків і дівчат, які отримавши ґрунтовні знання і необхідні вміння, примножували і примножують велич і славу своєї Батьківщини. За час існування навчальний заклад очолювали п’ять ректорів: Леонід Каніщенко, Петро Гуменюк, Олександр Устенко, Сергій Юрій, Андрій Крисоватий. Кожен з них докладав чимало зусиль для досягнення нових висот.

Колектив і студентство класичного університету Тернополя гідні вимог часу й підтверджують це у своїй щоденній діяльності. За результатами консолідованого рейтингу закладів вищої освіти України 2023 року наш університет посідає 1 місце серед закладів вищої освіти Тернополя та Тернопільської області, 8-ме місце серед найкращих вишів західного регіону та 18-те місце серед 239 університетів України. Це зокрема заслуга професорсько-викладацького колективу, який об'єднує 640 викладачів та дослідників, серед яких науковий ступінь доктора наук мають 145 осіб, кандидата наук – 498 осіб, учене звання професора – 114 осіб, доцента – 342 осіб.

У непрості дні війни, частина з них стала на захист рідної землі, щоб  ми продовжували будувати квітучу європейську державу Україна. Відрадно, що напередодні 57-го дня народження своєї альма-матер юнаки і дівчата організували доброчинний вечір на підтримку воїнів 44 окремої артилерійської бригади імені гетьмана Данила Апостола, вкотре продемонструвавши свою свідому громадянську позицію.

Справа розпочата нашими попередниками у далекому 1966 році живе і буде жити!