Акція «Голуб миру»

Дата: 21-09-2023, 09:30 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 21 вересня світ відзначає Міжнародний день миру.

Цей день стає особливим в умовах сьогодення, у час, коли у нашій рідній Україні лунають постріли та проливається людська кров.

Кілька днів поспіль у бібліотеці ім. Л. Каніщенка Західноукраїнського національного університету тривала  акція «Голуб миру».

З давніх-давен символом миру вважався голуб. У країнах Сходу цей птах священний, добрий вісник богів. Існує легенда про те, як голубки богині кохання Венери звили гніздо в шоломі бога війни Марса. У свою чергу, Марс, щоб не руйнувати пташину оселю, відмовився від військових дій, які могли б принести великі людські втрати.

Давні слов'яни вірили, що у голуба перетворюється душа людини, яка померла.

Християни вважали, що цей птах є символом Святого Духа, що голуб приносить у дім щастя, лад і спокій. У кожній хаті обов'язковим був тотем – оберіг, вирізаний із деревини. Його вішали над обіднім столом, який стояв у передньому, червоному кутку горниці. Увечері, коли родина збиралася за столом біля самовара, птах починав крутитися навколо себе, зазираючи, таким чином, у всі кутки хати, перевіряючи чи всюди лад.

До акції  долучилися наставники академічних груп разом із студентами Микола Буряк (гр. ТА-11), Юрій Дзюла (гр. ФБСт-11), Галина Дурдас (гр. КІт-12), Зоряна Затерта (гр. МЕНт-11), Ірина Кость (гр. ТТт-11), Ірина Круп’як (гр. ФМПС-11), Мар’яна Олійник (гр. КІт-11), Марія Шевчук (гр. ПТт-12), Оксана Яремко (гр. СР-11). Зазначені групи також взяли участь в акції, яка діє у бібліотеці впродовж вересня до Дня Захисника.

Студенти разом із наставниками почепили на маскувальні сітки символічних голубів, які сподіваємося, принесуть мир і спокій нашій Батьківщині, припинять страждання тисячі українців. Нехай ці голубки повернуть додому батьків, синів, чоловіків й братів, щоб спокій запанував у душах та серцях людей, у кожній українській родині.