» » Науковці-екологи ЗУНУ взяли участь у Національному форумі України

Науковці-екологи ЗУНУ взяли участь у Національному форумі України

Дата: 29-09-2023, 16:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 На майданчиках Торгово-промислової Палати України 26-27 вересня за ініціативи Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) відбувся Національний форум «Вода в промисловості та АПК в умовах війни та кліматичної кризи».

Ця подія об’єднала понад 400 фахівців, представників державних органів і громад, практиків з усіх куточків України та США, Ізраїлю, Нідерландів, Австрії.

За участі народних депутатів України, керівників Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державної екологічної інспекції України, Програми ООН з захисту навколишнього середовища, Державного водного агентства України, обласних державних адміністрацій, профільних наукових установ упродовж двох днів розглядалися питання водозабезпечення населення, промисловості, АПК в умовах війни та кліматичної кризи.

У роботі форуму взяли участь і представники кафедри екології та охорони здоров’я ЗУНУ. У своєму виступі «Сценарії транформації водної політики в Україні» в.о. завідувача кафедри екології та охорони здоров’я класичного університету Тернополя, представник Міжнародної водної асоціації Леонід Бицюра зосередив увагу присутніх на головних пріоритетних напрямах реформування водної галузі, подолання наслідків військової агресії, можливостях модернізації системи водопостачання та водовідведення в Україні.

Леонід Бицюра зазначив: «Прогнози водозабезпечення нашої країни доволі тривожні. Дії окупантів значно посилили проблеми водності України. Триваюча кліматична криза вже призводить до суттєвих змін у житлово-комунальному, промисловому та аграрному секторах. Слід визнати, що і довоєнний стан водоканального обладнання, колосальні втрати води, надмірна водоємність економіки, застарілі технології й так викликали тривогу фахівців-екологів. Україна катастрофічно відстала у технологічному плані від своїх європейських сусідів. Але як свідчить світова практика – немає нічого неможливого. Навіть країни з екстремальною водністю здатні, при бажанні та тривалій праці, вирішити питання водопостачання і навіть мати профіцит води!»

У своїй презентації доповідач вказав присутнім на можливі варіанти розв’язання водної кризи за рахунок застосування передових управлінсько-організаційних моделей, впровадження науково-практичних розробок, зокрема застосування ряду сучасних технологій національного та іноземного походження.