» » Обговорення проєкту Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)»

Обговорення проєкту Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)»

Дата: 2-10-2023, 09:32 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У залі засідань ректорату Західноукраїнського національного університету відбулося розширене засідання щодо обговорення проєкту Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» під головуванням д.е.н., професора, завідувача кафедри менеджменту, публічного управління та персоналу ФЕУ ЗУНУ Михайла Шкільняка.

Проєкт нової редакції цього Закону розроблено Національною службою посередництва і примирення у співпраці з представниками Мінекономіки, спільного представницького органу  репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок та сторони  роботодавців на національному рівні, національних та міжнародних експертів, науковців на виконання п. 48 плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на 2021-2023 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 червня 2021 р. № 756-р.

Серед заходів щодо виконання вищезазначеного пункту плану дій передбачено проведення публічного обговорення та консультацій положень законопроєкту між науковцями, роботодавцями, профспілками та заінтересованими сторонами, саме тому було зініційовано спільне засідання представників відділення Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області, науковців ЗУНУ, сторін соціального діалогу та представників органів влади.

Так, безпосередню участь у заході взяли:

Андрій Коцур, к.е.н., доцент, в.о. декана факультету економіки та управління ЗУНУ;

Наталія Шершньова, начальник відділення НСПП в Тернопільській області;

Оксана Коваль, к.пед.н., доцент, директор навчально-наукового інституту комунікацій ЗУНУ;

Андрій Гірняк, д. психолог.н., професор, завідувач кафедри психології та соціальної роботи ЗУНУ;

Алла Васіна, д.е.н., професор кафедри менеджменту, публічного управління та персоналу ЗУНУ;

Євген Качан, к.е.н., професор кафедри менеджменту, публічного управління та персоналу ЗУНУ;

Андрій Присяжний, голова Тернопільської обласної ради профспілок;

Володимир Кузів, голова Тернопільської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я;

Людмила Мокей, голова Тернопільської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України;

Валерій Смірнов, виконавчий директор Організації роботодавців Тернопільської області;

Володимир Скалько, начальник відділу документообігу департаменту соціального захисту населення Тернопільської обласної військової адміністрації;

Сергій Ніконенко, начальник відділу праці Тернопільської міської ради;

Лідія Круп’як, к.е.н., доцент кафедри менеджменту, публічного управління та персоналу ЗУНУ;

Галина Баб’як, к.геогр.н., професор кафедри менеджменту, публічного управління та персоналу ЗУНУ;

Оксана Яремко, к.юрид.н, доцент кафедри психології та соціальної роботи ЗУНУ;

Степан Кушик, юрист Тернопільської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України;

Олена Теравська, юрист Тернопільської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я.

У процесі обговорення учасники зазначили, що перевагами проєкту Закону України «Про колективні трудові спори» є розвиток соціального діалогу та трудової медіації; посилення ролі колективних угод (договорів), можливість правового регулювання колективних трудових спорів в колективних угодах (договорах); спрощення порядку реєстрації колективних трудових спорів та процедури їх вирішення; осучаснення та пошук альтернативних способів вирішення колективних трудових спорів; підвищення важливості профспілок як сторони колективного трудового спору; стимулювання примирних процедур, трудового арбітражу; удосконалення порядку та процедури оголошення страйку; збалансування інтересів працівників та роботодавців у сфері акцій протесту тощо.

Цей законопроєкт, на думку усіх учасників спільного засідання, є прогресивним, євроінтеграційним та змістовним, у нього імплементовано міжнародні стандарти та кращий закордонний досвід у цій сфері.

Проєкт Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» є важливим кроком до розбудови в Україні ефективної системи попередження та вирішення колективних трудових спорів, що своєю чергою сприятиме зменшенню конфліктів у соціально-трудовій сфері.

У результаті обговорення було сформовано певні науково обґрунтовані висновки та пропозиції, врахування яких сприятиме захисту прав суб’єктів трудових відносин при вирішенні колективних трудових спорів та конфліктів, відміні ряду дискримінаційних норм, а отже формуванню та розвитку економічного потенціалу України.