» » Міжнародна наукова конференція Асоціації українських германістів

Міжнародна наукова конференція Асоціації українських германістів

Дата: 4-10-2023, 15:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Упродовж 29-30 вересня 2023 року на базі факультету іноземних мов Львівського національного  університету імені Івана Франка тривала 30-та ювілейна Міжнародна наукова конференція Асоціації українських германістів (АУГ) «Germanistik in transkultureller Perspektive» («Германістика в транскультурній перспективі». Цей захід став можливим за сприяння DAAD (Німецька служба академічних обмінів), OeAD-Kooperationsstelle (Австрійське бюро кооперації, м. Львів), Goethe-Institut Ukraine (Гете-Інститут, м. Київ) та Hanns-Seidel-Stiftung (Фонд Ганса Зайделя, м. Мюнхен).

У конференції АУГ взяли участь понад 80 викладачів і вчителів німецької мови з Києва, Сум, Харкова, Кропивницького, Черкас, Херсону та інших міст України. До заходу долучилися також члени Тернопільського обласного осередку Асоціації, який функціонує  на базі  навчально-наукового центру з вивчення іноземних мов ННІНОТ Західноукраїнського національного університету: Ольга Лужецька - директор центру, голова обласного осередку, Галина Бек - викладач німецької мови ВСП «ФКЕПІТ ЗУНУ», секретар обласного осередку, Світлана Остапенко - вчитель німецької мови Тернопільського класичного ліцею та Олександра Часковська - вчитель німецької мови  Жуківського ліцею Тернопільського р-ну.

Міжнародний конгрес став платформою для обміну професійним досвідом та дискусій між зарубіжними та українськими науковцями й практиками. Зокрема, за круглим столом «З німецькою мовою на шляху до нового громадянського суспільства в Україні» було обговорено проєкти, пов’язані з вирішенням актуальних для українців та німців питань, передусім сприяння інтеграції та соціалізації українських переселенців в Німеччині, поширення достовірної інформації про Україну в німецькомовному середовищі, а також створення майданчиків для українсько-німецького науково-практичного й культурного діалогу.

Для вчителів шкіл та усіх мовних практиків було організовано навчально-методичні семінари, які провели представники видавництва «Hueber», німецької служби академічних обмінів та Гете-Інституту. Усі учасники воркшопів мали змогу удосконалити свої дидактичні уміння та навички, а також ознайомитися з новою навчальною  німецькомовною літературою для підвищення мотивації учнів закладів середньої освіти України.

Впродовж двох днів працювали активно секції з мовознавства, літературознавства, перекладознавства та дидактики, де науковці ділилися зі своїми колегами новими науковими здобутками.

Окремої уваги заслуговує презентація книги «Звільнений сфінкс: Українська література у Відні після першої світової війни», яка була присвячена світлій пам’яті студента факультету іноземних мов ЛНУ імені Івана Франка Владислава Онищенка, який загинув у серпні 2023 року в російсько-українській війні під час виконання бойового завдання.

Сподіваємося, що наступну Міжнародну конференцію Асоціації українських германістів буде змога провести у  Львові вже після Перемоги нашої України.