» » Олександр Устенко – знана постать в історії ЗУНУ!

Олександр Устенко – знана постать в історії ЗУНУ!

Дата: 17-10-2023, 09:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Сьогодні виповнилося 93 роки Олександру Андрійовичу Устенку – знаковій постаті в історії Західноукраїнського національного університету.

Олександр Андрійович був ректором та очолював наш зво 18 років (1984-2002). У 2002-2005 роках – перший Президент і Голова Наглядової ради Тернопільської академії народного господарства (ЗУНУ). За цей період заклад освіти перетворився у провідний виш Західного регіону України, відзначався дипломами Міністерства освіти України за освітянські та наукові досягнення.

За його ініціативою було створено мережу віддалених структурних підрозділів університету у різних куточках нашої країни, а також закордоном – Єреванська філія (зараз - Єреванський навчально-науковий інститут ЗУНУ), відкрито нові спеціальності, навчальні підрозділи (інститути і факультети).

Олександр Устенко сприяв залученню професорсько-викладацького колективу до розробок навчальних програм з нових дисциплін, які відповідали вимогам часу і формували позитивний імідж закладу освіти.

Налагоджено зв’язки з університетами ФРН, Польщі, Нідерландів, Болгарії, Греції. З метою залучення до навчального процесу іноземних лекторів, створення умов для стажування студентів за кордоном, укладено угоди з Корпусом миру США в Україні, проєктом «Громадянська освіта», програмою академічних обмінів імені Фулбрайта (США), Німецькою службою академічних обмінів (DAAD). Започатковано практику наукових конференцій із іноземними ученими.

Зміцнювалася матеріально-технічна база зво, його було вперше підключено до мережі Інтернет, обладнано сучасними технічними засобами.

Олександр Андрійович підтримує університет, охоче ділиться досвідом та власними міркуваннями щодо перспектив розвитку університетської освіти в Україні.