» » Науковий семінар «Науково-методичні підходи до трактування інституційного середовища фінансового ринку при підготовці дисертаційних робіт здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти спеціальності 072 “Фінанси, банківська справа, страх

Науковий семінар «Науково-методичні підходи до трактування інституційного середовища фінансового ринку при підготовці дисертаційних робіт здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти спеціальності 072 “Фінанси, банківська справа, страх

Дата: 20-10-2023, 09:55 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Нещодавно на базі кафедри фінансів ім. С.І. Юрія факультету фінансів та обліку ЗУНУ для здобувачів ступеня PhD було проведено науковий семінар, організований завідувачем кафедри фінансів ім. С.І.Юрія Андрієм Крисоватим.

Учасники заходу говорили про науково-методичні підходи до трактування інституційного середовища фінансового ринку при підготовці дисертаційних робіт здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти спеціальності 072 “Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок”. Доктор економічних наук, професор Олександр Дзюблюк зосередив увагу присутніх на необхідності всебічного теоретичного обґрунтування у дисертаційних дослідженнях понятійного апарату інституційного середовища фінансового ринку відповідно до фундаментальних положень, сформульованих у працях учених, які належать до наукової школи ЗУНУ з фінансів. У ході заходу було визначено необхідність висвітлення інституційного середовища фінансового ринку з позиції різних концепцій інституціоналізму та фінансової теорії з метою обґрунтування у дисертаціях сутності, функцій та механізму організації інститутів фінансового ринку, а також наголошено на потребі аналізу в дисертаційних роботах здобувачів відповідних європейських практик з огляду на перспективи інтеграції України у фінансовий простір ЄС та з урахуванням глобальних економічних і воєнних викликів для фінансового сектору України.

Доктор економічних наук, професор, директор навчально-наукового центру підготовки та атестації здобувачів вищої освіти та наукових кадрів Олена Сидорович зазначила методологію інституційного аналізу, яка дає змогу поєднати кількісні та якісні методи дослідження інституційного середовища фінансового ринку в умовах обмежених можливостей для емпіричного підтвердження відповідних наукових гіпотез та з урахуванням складного досвіду роботи інститутів фінансового ринку в Україні в умовах воєнного стану. Було наголошено на можливості поєднання у дисертаційних дослідженнях неокласичного та інституційного підходів для аналізу функціонування фінансового ринку та формування у здобувачів наукового ступеня правильного розуміння мотивів прийняття економічних рішень його суб’єктами.

Під час дискусії, д.психол.н., професор кафедри психології та соціальної роботи Анатолій Фурман розповів про особливості здійснення наукового пошуку в сучасних умовах, коли новітні соціально-економічні та культурно-цивілізаційні реалії глобалізаційного розвитку вимагають актуалізації міжнаукових теоретичних систем, які інтегрують різнопредметні та міждисциплінарні наукові знання, відображають надузагальнену природу новітніх понять, уявлень, концепцій і теорій, спричинюють достеменно-ґрунтовне розуміння раніше пізнаних та нерозгаданих суспільних явищ та процесів, а також забезпечують внутрішнє перетворювання теоретичних систем, які донедавна більш-менш повно пояснювали суспільне життя загалом та у розрізі держав, соціальних груп, суспільних інститутів та окремих індивідів.

У межах обговорення відбулася жвава дискусія учасників семінару - здобувачів ступеня PhD.