» » Навчання за програмою «Запобігання і протидія гендерно зумовленому, зокрема домашньому, насильству»

Навчання за програмою «Запобігання і протидія гендерно зумовленому, зокрема домашньому, насильству»

Дата: 24-10-2023, 18:31 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Вищою школою публічного управління спільно з Національним агентством України з питань державної служби у рамках співпраці з Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) у Західноукраїнському національному університеті 23-24 жовтня 2023 року відбулося навчання за загального типовою програмою підвищення кваліфікації «Запобігання і протидія гендерно зумовленому, зокрема домашньому, насильству».

Освітній проєкт має на меті підвищити рівень обізнаності державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування щодо запобігання, виявлення, реагування і протидії домашньому насильству та формування умінь із застосування комплексного інтегрованого підходу щодо належного реагування на випадки домашнього насильства .

         Семінар розпочався із вітального слова голови вченої ради ЗУНУ Андрія Крисоватого:

“Держслужбовці та посадові особи місцевого самоврядування, науковці повинні разом протидіяти насильству, формувати свідоме й толерантне суспільство з чіткими переконаннями, критичним мисленням та життєвими цінностями, які поважатимуть й цінуватимуть кордони кожної людини, незалежно від її гендерної ідентичності.

Глибоко вникаючи у цю проблему, ми маємо розуміти, що насильство – це дисбаланс та велика проблема у житті людей, яка виникає з численних факторів: соціальних, економічних, культурних та особистих, й не обмежується лише фізичними аспектами, але також охоплює психологічну та емоційну агресію.

Сьогодні, спільно досліджуючи це питання, ми зможемо виокремити головні причини та шляхи подолання насильства, які є перешкодою на шляху до рівності, гуманності, справедливості та гідності.

Бажаю усім учасникам семінару плідної дискусії, цікавих думок і налагодження контактів для вироблення спільних рішень!”

Тема запобігання гендерно зумовленому, зокрема домашньому, насильству є важливою, адже це одна із найактуальніших проблем сучасної спільноти людей. Ці виклики порушують права людини, обмежують можливості реалізовувати свій потенціал без страху.

До учасників програми підвищення кваліфікації звернулася директорка Вищої школи публічного управління  Юлія Лихач:

“Ми зібралися у цій залі з метою підвищення рівня обізнаності державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування, працівників установ та організацій щодо запобігання, виявлення, реагування на випадки гендерно зумовленого, зокрема домашнього, насильства. Враховуючи те, що 1 листопада 2022 року Україна ратифікувала «Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами», актуальним стало питання забезпечення національної системи навчання фахівців у цій сфері.

Відрадно, що упродовж семінару ви обмінюватиметеся думками, знаннями та досвідом для того, аби сприяти створенню справедливого та безпечного суспільства.

Вірю, що ця зустріч стане поштовхом для змін і важливим внеском у нашу спільну боротьбу проти гендерного та домашнього насильства.

Бажаю усім конструктивного й плідного діалогу!”

         Учасники програми упродовж першого дня практично опрацювали такі ключові питання:

основі поняття і зв’язок: гендер і стать, гендерні ролі, маскулінність і фемінність;

гендерні стереотипи. Визначення поняття гендерно зумовленого насильства. Форми гендерно зумовленого насильства;

домашнє насильство як найпоширеніша форма гендерно зумовленого насильства. Динаміка домашнього насильства, цикл домашнього насильства. Форми домашнього насильства;

огляд європейського та національного законодавства з питань запобігання та протидії насильству за ознакою статі та домашнього насильства.

Насильство залишає негативний вплив у житті безлічі людей. Складна соціальна проблема підтримує негативні стереотипи та вказує на нерівність між людьми, має далекосяжні наслідки для фізичного та психологічного здоров'я, міжособистісних відносин, сімейного благополуччя.

Кожен із нас розуміє важливість та актуальність цієї теми у сучасному суспільстві. Тільки об’єднуючи зусилля, зможемо досягти реальних змін у світі та запобігти цій проблемі.