» » Зустріч Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Хорватія в Україні Аніци Джамич

Зустріч Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Хорватія в Україні Аніци Джамич

Дата: 27-10-2023, 19:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 

Сьогодні з робочим візитом до Західноукраїнського національного університету завітали : Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Хорватія в Україні Аніца Джамич, Почесний консул Республіки Хорватія в Україні Віталій Запухляк, заступник голови Тернопільської ОВА - Віктор Устенко.

Делегацію гостей зустріли: голова вченої ради університету Андрій Крисоватий, в.о. ректора ЗУНУ Віктор Островерхов, в.о. директора ННІМВ ім. Б. Д. Гаврилишина Максим Живко, директорка міжнародного центру культури та розвитку Ольга Царик та начальник відділу міжнародних зв’язків Юлія Войтишин.

Під час спілкування у залі засідань ректорату голова вченої ради Андрій Крисоватий зазначив: “Ми раді вітати вас в Західноукраїнському національному університеті. Пані Посол не вперше у нашому університеті, й ми гордимося, що ви знову завітали до нас вже з почесною місією відкрити тренінг-студію «Дипломатична резиденція Почесного консульства Республіки Хорватія» . Це свідчення того, що наші задуми й домовленості реалізуються у діях, які були сплановані нами минулої зустрічі. Дякуємо за те, що ви дотримали слова й разом з Почесним консулом облаштували в ЗУНУ Україно-Хорватський хаб. Переконані, що в майбутньому будемо реалізовувати більше освітніх, наукових та культурних проєктів для презентації України в Хорватії, а в Хорватії будуть більше дізнаватися про Україну.”

Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Хорватія в Україні Аніца Джамич подякувала присутнім за гостинну зустріч й сказала: “Для мене честь бути у вашому університеті не лише тому , що сьогодні відкриваємо тренінг-студію, а тому що ваш університет є мені близький й цікавий у межах реалізації спільних проєктів. Минулого разу, коли я була у вас, ніхто б не міг подумати що розпочнеться війна на вашій Батьківщині. За цей час ви пройшли багато випробувань. Я хочу сказати , що ви неймовірно сміливі й цілеспрямовані.”

“Ми щойно говорили про підтримку, яку Республіка Хорватія надає Україні, й про можливі варіанти співпраці з відбудови нашої держави. Понад 23 тисячі українців прийняла Хорватія й продовжує далі надавати допомогу. Зміцнюються відносини між людьми навіть в такі складні часи, поглиблюється економічна співпраця між державами. Люди живуть сьогоденням, але роблять рішучі кроки , щоб будувати майбутнє,” – зазначив Почесний консул Республіки Хорватія в Україні Віталій Запухляк.

Звертаючись до присутніх, в.о. ректора ЗУНУ Віктор Островерхов сказав: Дякуємо, що ви підтримуєте Україну. Задля майбутнього, ми готові до подальшої співпраці між нашими державами. Перші кроки зроблені, ми на сьогоднішній день співпрацюємо за програмами Еразмус з країнами Норвегії, Голландії, Польщі, Німеччини. Також ми хотіли б, щоб наші викладачі та студенти за програмами обміну приїздили до Хорватії, а ваші науковці та молоді люди побували у нас. ”

Почесні гості урочисто перерізали стрічку, відкривши тренінг-студію й поспілкувалися із студентами ННІМВ ім. Б. Д. Гаврилишина.

Аніца Джамич розповіла про свій життєвий шлях, про те, що має освітній ступінь магістра права. До 1994 року вона працювала в Інституті міжнародного і порівняльного права Загребського університету. Обіймала посаду заступника радника Президента Хорватії з питань зовнішньої політики, потім була радником Президента з питань Європейського Союзу. Згодом вирішила, що буде дипломатом.

Звертаючись до юнаків та дівчат, пані Посол зазначила: “Українці є свободолюбивою нацією, які будуть жити у вільній, незалежній та демократичній державі.”

Студенти освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» запитали Аніцу Джамич про те, чому пані Посол обрала Україну і що вона зробила з самого початку своєї дипломатичної місії; які є перспективи співпраці в освітній сфері між Україною та Республікою Хорватія; як Хорватія допомагає українським громадянам, які перебувають на її території або шукають притулок; які основні пріоритети та завдання перед дипломатичною місією в Україні у найближчому майбутньому та інші запитання.

Невимушено та відкрито пані Посол давала відповіді й дивувала усіх своєю щирістю та відкритістю.