» » «Проблеми культури мовлення сучасної молоді»

«Проблеми культури мовлення сучасної молоді»

Дата: 30-10-2023, 10:32 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У бібліотеці ім. Л. Каніщенка Західноукраїнського національного університету проведено захід «Проблеми культури мовлення сучасної молоді» для студентів груп ПР-11, ПР-13, ПР-14 юридичного факультету ЗУНУ (наставники акад. груп: Оксана Шевчук, Назар Гданський, Володимир Карий).

Модератор – завідувач читального залу для студентів Ірина Любезна.

Проблема культури мовлення невіддільна від розуміння національного і соціокультурного феномена мовної особистості, фахівця будь-якої сфери та галузі. Особистісні якості, культура мови людини, думка, почуття впливають на формування інтелектуального потенціалу країни.

Під час зустрічі студентам було розкрито значення культури мовлення запропоновано шляхи ефективного збагачення мови.

Гарно та добре говорити стає престижно, адже недостатня мовна культура помітно понижує рейтинг ділової людини, а її мовні помилки стають мішенню для глузувань.

Сучасна українська усна і письмова мова пронизана тривожними тенденціями, які необхідно подолати для збереження української мови в усій її розмаїтті, багатстві та красі. На жаль, у сучасному спілкуванні молоді є іншомовні запозичення, вживання сленгу, «інтернетівський» жаргон, заснований на свідомому перекручуванні орфографії.

У бібліотеці ім. Л. Каніщенка ведеться активна пропаганда дбайливого ставлення до мови, постійно читальний зал для студентів забезпечується  новими надходженнями словників та підручників з української мови і культури мовлення. Словниковий запас повинен накопичуватися не тільки у стислих повсякденних розмовах, але і в процесі аналізу і побудови зв'язного продуманого тексту, в якому потрібно контролювати і вибір слова, і граматичні конструкції, і предметно-смислові зв'язки. Тому необхідно постійно збагачувати свій словниковий запас. Правильність і грамотність мови позитивно впливають на особистісну самооцінку.

У процесі дискусії студент вчиться точно виражати свої думки у доповідях і виступах, впевнено відстоювати свою точку зору, аргументовано заперечувати, спростовувати хибну позицію однокурсника. У такій роботі студент отримує можливість побудови власної діяльності, що й обумовлює високий рівень його інтелектуальної та особистісної активності; вироблення у студентів навичок аналізу тексту і створення власного мовного твору. Текст відіграє важливу роль у розвитку культури мовлення людини.

Професійний успіх, професійний ріст більшості визначається володінням мовленнєвою культурою. Недостатня мовленнєва культура як писемна, так i усна знижує рейтинг будь-якого професіонала, чия діяльність пов’язана з мовленнєвим спілкуванням.

Сподіваємося, що після проведеного заходу присутні зрозуміли від чого залежить професійний успіх студентів під час спілкування. Головне для культури мовлення – це те, щоб будь-яке слово, будь-який вислів вживався відповідно до ситуації спілкування та не виходив за межі дозволеного.

При викладанні дисциплін також повинен домінувати науковий стиль мовлення, що є показником мовної майстерності викладача та прикладом для наслідування студентам.

Література, яка представлена на книжковій виставці у читальному залі  допоможе студентській молоді у боротьбі за оволодіння сучасними нормами української мови, знання джерел виникнення всіх помилок та своєчасного їх виправлення.