» » Тиждень фінансової грамотності триває!

Тиждень фінансової грамотності триває!

Дата: 8-11-2023, 10:51 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Для підвищення рівня фінансової грамотності населення, особливо молоді, яка є носієм прогресивної свідомості та цінностей майбутнього, у стінах Західноукраїнського національного університету тривають заходи, присвячені Тижню фінансової грамотності.

До ЗУНУ завітали учні Тернопільської гімназії №30 та Тернопільського класичного ліцею. Цікаву екскурсію у Музеї грошей  для них провів к.е.н., доцент кафедри фінансових технологій та банківського бізнесу факультету фінансів та обліку Ярослав Чайковський. Діти проявили зацікавленість до його розповіді про  грошовий обіг на теренах України: від монет грецьких полісів Північного Причорномор’я V-II ст. до н. е. і монет Західної Європи XV-XVII ст. до радянських грошових знаків епохи перебудови.  Вони багато дізналися про національну валюту, починаючи від лічильно-вагової одиниці IX століття та срібного зливка XI-XIII ст. до перших грошей Української Народної Республіки (1917-1920 рр.),  закінчуючи сучасною гривнею.  Їх вразили представлені у музеї експонати: унікальні колекції пам’ятних та ювілейних монет, зокрема України; брикети утилізованих 10 злотих і 100 злотих банкнот Національного банку Польщі; портативний детектор перевірки банкнот.

Яскраві емоції викликала в учнів  інтелектуальна гра «Що? Де? Коли?», яку підготували та провели студенти ОПП «Фінанси» першого бакалаврського рівня: Віта Юрчишин, Тетяна Ткачук, Віолета Михайловська та Олександра Вірик.  Учасники команд учнів гімназії та ліцею, а також студентів-першокурсників факультету фінансів та обліку ЗУНУ «Пронятинська мафія», «ШЕКЕМЕ» й «Дівчата і Віталік»  завзято боролися за перемогу упродовж п’яти раундів. Вони поглиблювали свої  знання щодо ведення сімейного бюджету, здійснення заощаджень та інвестицій, використання нових фінансових продуктів. Переможцем стала команда учнів Тернопільської гімназії №30 «Пронятинська мафія».

 Координатори заходу – к.е.н., доц. Ірина Круп’як, к.е.н., доц. Богдана  Шулюк  подякували всім учасникам за творчий підхід, активну участь, а також побажали наснаги для подальших звершень у мирній Україні.