» » Тренінг для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування у межах Модуля Жана Моне «REFRAG»

Тренінг для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування у межах Модуля Жана Моне «REFRAG»

Дата: 22-11-2023, 16:49 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У Західноукраїнському національному університеті розпочався другий цикл тренінгів за тематикою «Європейський регіоналізм: практичне втілення» для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Зокрема, у цьому році цільовою аудиторією заходу були працівники Головного управління Національної поліції у Тернопільській області. Тренінг проходить у межах реалізації проєкту програми ім. Жана Моне 101048216 – REFRAG – ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH «Регіональна інтеграція: європейський бенчмарк в умовах викликів глобальної фрагментації (REFRAG)».

До учасників заходу звернулася ректор Оксана Десятнюк. Вона зазначила, що процеси інтернаціоналізації та інтеграції, які першопочатково були прерогативою невеликої кількості держав, сьогодні охопили усі континенти світу.

Швидке зростання кількості регіональних інтеграційних об’єднань є наслідком популяризації ідей відкритості економіки, активізації процесів спеціалізації, посилення ролі ТНК. Проте загальний оптимізм щодо повсюдної глобалізації тривав недовго. Економічні кризи, торговельні війни, пандемія COVID-19, відновлення табору неототалітарних держав – чинники, які привели до розколу глобальної спільноти на численні фрагментарні альянси, що протистоять між собою та ділять зони впливу на економічній та політичній аренах. Сьогоднішній Європейський Союз, попри всі виклики та внутрішні протиріччя, є єдиною насправді «глибокою» формою регіональної інтеграції, що формувалася у результаті сімдесятирічної історії взаємних компромісів та протистоянь в Європі. Чинники, які стоять біля витоків європейської спільноти, тісно пов’язані із Другою світовою війною та розподілом сил, що спостерігався після її завершення. Саме після Другої світової війни західноєвропейські держави порушили питання щодо майбутнього Європи. Інтеграція стала єдиною відповіддю, яку знайшли тогочасні європейські політики та дипломати.

Повномасштабна війна в Україні стає новим випробуванням на зрілість і згуртованість Європи та демонструє її готовність рішуче протистояти тоталітарному режиму.

Координатор проєкту REFRAG Марія Лизун ознайомила учасників тренінгу із умовами і особливостями впровадження програми ім. Жана Моне, структурою тренінгового курсу та періодом його реалізації. Викладачі тренінгового курсу Ігор Ліщинський, Наталія Кравчук, Віталіна Куриляк та Костянтин Фліссак розповіли про тематичні напрями тренінгу та зазначили актуальність заходу в умовах сучасної фрагментації глобального простору та загострення міжрегіональних протистоянь.