» » Зустріч із експерткою з гендерних питань Катериною Задоєнко

Зустріч із експерткою з гендерних питань Катериною Задоєнко

Дата: 23-11-2023, 12:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Острівець Прогресильності ЗУНУ (проєкт-ініціатива ГО «Прогресильні», координатор Оксана Тулай) у співпраці із навчальною лабораторією «Міжнародна студія сталого розвитку» кафедри міжнародних відносин та дипломатії навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина (координатор Наталія Карпишин) запрошують всіх охочих долучитися до заходів, приурочених  Міжнародному дню боротьби з насильством щодо жінок, оголошеного Генеральною Асамблеєю ООН 25 листопада.

Саме цього дня, восени 1960-го року під час політичних протестів у Домініканській Республіці, за наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухільо були жорстоко вбиті три сестри Мірабал - активні учасниці спротиву. Показова кривава страта сестер зберіглася у народній пам’яті надовго та мала світовий резонанс. У 1981 році активістки жіночих рухів вирішили вибрати дату їхньої загибелі як день протесту проти насильства щодо жінок. З 1999 року цей день став міжнародною датою. Насильство щодо жінок одночасно є як причиною, так і наслідком гендерної нерівності. Це широко розповсюджене та дуже поширене порушення реалізації прав людини, головна перешкода на шляху до досягнення гендерної рівності.

У межах проєкту «Дипломатія та міжнародне співробітництво» 24 листопада о 12:00 год відбудеться зустріч із експерткою з гендерних питань Катериною Задоєнко.

Катерина Задоєнко є співзасновницею ГО «СД Платформа» та «Жіноче лобі», має багаторічний досвід роботи у виконавчих та законодавчому органах влади, правоохоронному відомстві (третій ранг державного службовця та дипломатичний ранг другого секретаря) та тренерської діяльності у царині політичного консалтингу, авторка наукових праць у сфері міжнародних відносин та гендерної політики.

Досягнення гендерної рівності є однією із Цілей сталого розвитку, за виконання яких узялася наша країна. Але реальна гендерна рівність починається із нас самих. Тому під час зустрічі говоритимемо про те, що ж таке гендер та гендерна (не)рівність і чому це має значення. Також обговоримо, чому гендерна рівність має центральне значення для захисту прав людини та функціонування демократії, чому рівноправна участь жінок і чоловіків щодо прийняття рішень є не лише вимогою справедливості та демократії, а й необхідною умовою сталого розвитку суспільства. Учасники матимуть змогу дізнатися, якою є гендерна (не)рівність в умовах війни в України і чому ця тема має ключове значення на шляху до перемоги.

З метою привернення уваги до проблеми гендерного насильства студенти освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» проведуть тематичну презентацію та фотомоб «Нерівність! Неповага! Небезпека!»