» » Представники ЗУНУ взяли участь у Всеукраїнській водній конференції

Представники ЗУНУ взяли участь у Всеукраїнській водній конференції

Дата: 21-05-2024, 14:32 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Екологічна команда класичного університету взяла участь у галузевій конференції «Відновлення водних ресурсів як концепція сталого розвитку України», організованій Українською водною асоціацією за сприяння Посольства Держави Ізраїль в України та уряду Фінляндії.

Конференція є частиною циклу заходів із обговорення доступності водних ресурсів в Україні в умовах повномасштабної війни росії проти України. Перша зустріч відбулася 29 січня 2024 року під назвою «Відновлення водопостачання в Україні: сталі рішення та гуманітарна допомога» в офісі представництва Європейського Союзу в Києві.

Другий круглий стіл відбувся 17 квітня 2024 року в Брюсселі за ініціативою Єврокомісії з питань європейського цивільного захисту та гуманітарної допомоги (ECHO Brussels) «Забезпечення водопостачання в Україні в умовах війни: реагування, відновлення та стійкість».

Представник ЗУНУ, в.о. завідувача кафедри екології та охорони здоров’я навчально-наукового інституту інноватики, природокористування та інфраструктури Леонід Бицюра модерував першу секцію обговорення «Існуючий стан управління водними ресурсами України» за участю керівників Міністерства АПК, Міністерства розвитку громад, Держводагентства та Інституту водних проблем та меліорації НААН.

«Водна тематика для нашої держави доволі непроста. До кліматичних проблем зменшення водності додалися важкі наслідки воєнної агресії рф. Зараз, внаслідок ураження об’єктів енергетики, водопостачання та водовідведення, доступність води для населення та підприємств значно погіршилася. Разом із тим залишаються невирішеними ряд питань водокористування: належний облік води, мінімізація втрат при транспортуванні, загальне зменшення водоємності ВВП, підвищення ефективності систем зрошення та поливу, впорядкування системи управління водними ресурсами.

Навіть в умовах війни, Україна перебуває в процесі трансформації водної політики згідно євроінтеграційних вимог. Прийнято водну стратегію України до 2050 року, оновлено профільне законодавство, завершується процедура обговорення планів управління річковими басейнами, які серед іншого передбачають низку заходів на рівні громад та регіонів, зокрема реконструкцію очисних споруд, об’єктів водопостачання, полігонів ТПВ та багато іншого», - зазначив Леонід Бицюра.   

Важливим питанням залишається водопостачання постраждалих територій України, особливо у південних та східних регіонах України. Під час конференції учасники говорили про успішні моделі державного управління водними ресурсами на прикладі Ізраїлю та Фінляндії, а також про можливості використання новітніх технологій для збереження та оптимізації водних ресурсів.