» » Всеукраїнська науково-практична конференція студентів та молодих вчених «Фіскальна політика України в умовах євроінтеграційних процесів»

Всеукраїнська науково-практична конференція студентів та молодих вчених «Фіскальна політика України в умовах євроінтеграційних процесів»

Дата: 24-05-2024, 16:04 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У межах 55-річчя кафедри фінансів ім. С.І. Юрія факультету фінансів та обліку у Західноукраїнському національному університеті відбулася ХХІ Всеукраїнська науково-практична конференція студентів та молодих вчених «Фіскальна політика України в умовах євроінтеграційних процесів».

З вітальним словом виступив проректор з наукової роботи, д.т.н., професор Микола Дивак, який відзначив вагому роль науки у повсякденному житті кожного громадянина, наголосив на необхідності наукової кооперації між вітчизняними і зарубіжними вченими. Він закликав усіх науковців не тільки інтегрувати наукові дослідження українських вчених до європейського наукового простору, але й активніше популяризувати здобутки вітчизняної науки закордоном.

Декан факультету фінансів та обліку, к.е.н., доцент Андрій Кізима подякував Збройним Силам України за можливість проводити конференції в Україні та підкреслив важливість фіскальної сфери для забезпечення обороноздатності країни. Заступник завідувача кафедри фінансів ім. С.І. Юрія, д.е.н., професор Ольга Кириленко зазначила, що у сучасних умовах важливо не тільки розробляти інноваційні теоретичні підходи до вдосконалення фіскальної політики, але й намагатися максимально адаптовувати наукові розробки до практичних потреб.

У рамках пленарного засідання начальник управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Тернопільські області Михайло Манастирський поділився із учасниками конференції практичним досвідом роботи у податковій сфері, визначив основні проблеми сьогодення у податковому регулюванні Доповідач також окреслив основні переваги запровадження цифрових технологій у податковій сфері та проблеми податкового законодавства.

Змістовну частину пленарного засідання конференції продовжила викладач кафедри фінансів, банківської справи, страхування та фондового ринку Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова – Алла Бурбела, яка обґрунтувала вектори боротьби з ухиленням від сплати податків та тіньовою економікою. Аспірант кафедри фінансів ім. С. І. Юрія ФФО ЗУНУ Євген Чайківський у своєму виступі виокремив чинники, які впливають на фінансову стабільність банків в сучасних умовах та шляхи її забезпечення. Жвавий інтерес у присутніх учасників конференції викликали також доповіді студента групи ФМПС-32 Західноукраїнського національного університету Володимира Кийка, який проаналізував основні виклики для оподаткування малого та середнього бізнесу в контексті національної стратегії доходів до 2030 року; студентки  факультету економіки та управління Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова Катерини Василенко з проблематики банківського нагляду за системно важливими банками України; студентки групи ФФ-31 Західноукраїнського національного університету Владислави Реви щодо перспектив застосування сучасних інструментів фінансування проєктів енергоефективності у публічному секторі економіки.

Завершилася науково-практична конференція підбиттям підсумків та напрацюванням рекомендацій щодо підвищення ефективності фіскальної політики України в умовах євроінтеграційних процесів.

Ініціював проведення конференції завідувач кафедри фінансів ім. С. І. Юрія, д.е.н., професор Андрій Крисоватий. 

Дякуємо учасникам за змістовні доповіді та цікаві дискусії!