Засідання вченої ради!

Дата: 29-05-2024, 19:10 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У Західноукраїнському національному університеті відбулося засідання вченої ради.

Розпочинаючи роботу, голова вченої ради Андрій Крисоватий звернувся до науковців: «В України триває повномасштабна війна. Росія продовжує знищувати українські міста й села, нівечити людські долі. Проте ми маємо закарбувати у своїй пам’яті надзвичайно цінні слова Івана Багряного: «Ми є. Були. І будем ми. Й Батьківщина наша з нами». Необхідно глибоко осягнути сенс вислову й кожному українцю зробити його своїм гаслом.

Національна свідомість – головний чинник консолідації нації, вона забезпечує єдність, вільний культурний розвиток, стоїть на сторожі збереження національної ідентичності, здорового духовного і ментального поступу.

Повномасштабне вторгнення істотно вплинуло на свідомість українців. Воно трансформувало нашу систему цінностей, змінивши оцінки минулого, ставлення до теперішнього та плани на майбутнє.

Сьогодні я дякую кожному за згуртованість, волонтерство й щоденний внесок, який ви робите у нашу перемогу. Тільки від кожного із нас залежить, якою буде Україна завтра. Нам потрібно працювати ще наполегливіше, ще краще, адже попереду нові виклики, нові загрози, перед якими ми маємо постати без страху в очах, а зі сміливістю й готовністю!»

У засіданні вченої ради взяв участь перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук, який зазначив: «Мені надзвичайно приємно бути тут, у рідному університеті. Завдяки плідній роботі професорсько-викладацького колективу та працівників, Тернопіль став освітнім хабом, сучасним освітнім центром Західної України, який робить вагомий внесок у розвиток освіти і науки нашої держави. Ви ставите амбітні цілі й впевнено їх досягаєте. Бажаю вам і надалі реалізовувати міжнародні проєкти, впроваджувати інноваційні методики та виховувати молодь на благо України, заради Перемоги!»

Володимир Михайлович нагородив грамотами за вагомий внесок у розвиток освіти і науки, значні особисті досягнення у професійній діяльності, активну участь у підготовці фахівців, тривалу працю та з нагоди 55-річчя створення кафедри фінансів ім. С.І. Юрія Анатолія Луцика, Світлану Савчук та Анатолія Сидорчука, а також за високий професіоналізм, значні особисті досягнення у професійній діяльності – Олену Васильків.

Голова вченої ради Андрій Ігорович також подякував колективу та вручив грамоти Тернопільської обласної військової адміністрації за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, плідну науково-педагогічну діяльність та вагомий особистий внесок у розвиток освіти і науки Уляні Коруц, Андрію Мельнику, Оксані Гомотюк.

Подяки Міністерства освіти і науки України за ініціативу та наполегливість, високий професіоналізм, сумлінне виконання службових обов’язків та вагомий особистий внесок у розвиток сфери освіти і науки України отримав Леонід Бицюра; грамоту за ініціативу та наполегливість, високий професіоналізм, сумлінне виконання службових обов’язків та вагомий особистий внесок у розвиток сфери освіти і науки України – Андрій Кізима; грамоту за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та плідну науково-педагогічну діяльність – Зоряна Лободіна;  подяки за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та плідну науково-педагогічну діяльність – Ірина Сидор, Вікторія Сідляр, Світлана Коваль, Богдан Малиняк, Валентина Панасюк, Віктор Русін.

Почесну грамоту МОН України за ініціативу та наполегливість, високий професіоналізм, сумлінне виконання службових обов’язків та вагомий особистий внесок у розвиток сфери освіти і науки України вручили Зеновію-Михайлу Задорожному, почесну грамоту МОН України за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та плідну науково-педагогічну діяльність – Володимиру Горину.

Атестати доцента отримали Наталія Яблонська, Наталія Кравчук, Олег Піцун, Руслан Розум, Олександра Патряк, Іван Албанський, Микола Буряк, Ганна Жекало, Діана Загородня; атестати професора – Микола Стецько, Андрій Мельник; диплом доктора наук – Марія Гуменна-Дерій.

Нагрудним знаком «Почесний професор університету» нагороджено Богдана Маслияка, а званням «Почесний працівник університету» – Марію Кушнір.

Нагрудний знак «Відмінник освіти» вручили Андрію Крисоватому, Оксані Квасниці, Володимиру Валігурі; нагрудний знак «За наукові та освітні досягнення» – Ользі Кириленко.

Орден князя Костянтина Острозького за визначні заслуги у розвитку соціальної сфери, благодійність та активну участь у реалізації соціальної політики в Україні отримав Борис Язлюк.

З нагоди відзначення Дня науки в Україні грамоти отримали директор Закарпатського навчально-наукового інституту Едіта Грабар та заступник директора з наукової роботи Віктор Антонюк.

Вітаємо професорсько-викладацький колектив та працівників Західноукраїнського національного університету із вагомими досягненнями!

Також на засідання вченої ради була запрошена Ольга Коновал -  дружина загиблого Героя Сергія Коновала. Вона не впала у відчай, а знайшла у собі сили ще більше й ще відданіше допомагати захисникам, їхнім сім’ям.

Сьогодні, у День народження Сергія, члени вченої ради ЗУНУ одноголосно проголосували за присвоєння кафедрі політології та філософії ННІМВ ім. Б.Д. Гаврилишина імені Героя Сергія Коновала.

«Норд» назавжди залишиться жити у наших серцях, у наших спогадах, у наших думках.

Зі смутком та трепетом Ольга Коновала зазначила: «Дякую університету за підтримку, адже для кожного, хто бореться за нашу державу, – це є силою та опорою. Вдячна, що сьогодні ви увіковічнюєте пам’ять мого чоловіка! Разом ми зможемо зробити ще більше для Перемоги! Слава Україні!»

Порядок денний був дуже насиченим. Члени вченої ради розглядали чимало конкурсних справ, а також питання про висунення кандидатури Ганса Шульте-Ньольке, д.ю.н., професора Оснабрюцького університету на присвоєння звання «Почесний доктор (Doctor Honoris Causa) Західноукраїнського національного університету»; внесення змін до правил прийому на навчання в 2024 році до ЗУНУ; присвоєння вченого звання доцента кафедри освітології та педагогіки Руслану Кульчицькому; затвердження порядку підготовки та міжнародних проєктів та грантів ЗУНУ; визнання іноземних документів про освіту студентів; затвердження положень про облік роботи науково-педагогічних працівників ЗУНУ, про організацію освітнього процесу в ЗУНУ; затвердження нової редакції положення про рейтингове оцінювання  роботи науково-педагогічних працівників ЗУНУ; відкриття разових рад для захисту дисертацій на здобуття ступеня доктора філософії; рекомендації до друку з присвоєнням грифу «Рекомендовано вченою радою ЗУНУ» навчального посібника «Економіка та організація торгівлі»; рекомендації до друку колективних монографій: «Кліматично-нейтральна економіка:  глобальна візія та цифрові механізми досягнення», «Трансформація суспільних відносин: глобальні виклики, економічні проблеми та стратегії адаптації», наукових журналів: «Вісник економіки» випуск 2 за 2024 рік, «Економічний аналіз» том 34 випуск 2 за 2024 рік, «Комп’ютинг» том 23 випуск 2 за 2024 рік.

Також члени вченої ради заслухали звіти про закордонні відрядження.

Ми повинні усвідомлювати: наше поле бою – це формування нового покоління патріотів-фахівців, які зроблять Україну могутньою, незалежною європейською державою!