Захід в підтримку хоробрих

Дата: 31-05-2024, 18:44 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У Західноукраїнському національному університеті відбувся «Захід в підтримку хоробрих». Це наш спосіб допомогти й висловити вдячність воїнам, які боронять українську землю! Збирали кошти для придбання FPV-дронів для 3-ої окремої штурмової бригади та 105-ої окремої бригади територіальної оборони.

Ініціаторами заходу стали юнаки та дівчата студентського активу, студмістечка та навчально-наукового інституту інноватики, природокористування та інфраструктури класичного університету Тернополя. Проте без підтримки студентів та викладачів факультетів, інститутів, коледжів, адміністрації ЗУНУ та без спонсорів цей захід не був би втілений в реальність. Адже Західноукраїнський національний університет – це велика родина, яка підтримує Збройні Сили України: матеріально, морально та духовно. Викладачі та студенти постійно займаються волонтерством, купують дрони, машини для військових, плетуть сітки й роблять ще багато-багато інших корисних справ.

Відкрила захід ректор університету Оксана Десятнюк, яка у своєму вітальному слові, зазначила:

«Ми пишаємося нашими студентами, гордимося тим, що вони завжди найкращі всюди: у навчанні, у спорті, й у таких ініціативах, які засвідчують  їхній патріотизм.

Наша молодь разом із професорсько-викладацьким колективом та працівниками активно волонтерять, беруть участь у всіх благодійних заходах.

З першого дня повномасштабного вторгнення росії в нашу державу ми ще більше об’єдналися як велика, єдина університетська родина. Пліч-о-пліч щодня робимо усе можливе, щоб допомагати Збройним Силам України.

Шана захисникам і захисницям, які неймовірними зусиллями виборюють нам незалежність й дають можливість нам працювати та навчатися!»

Участь в акції на підтримку хоробрих взяв Роман Скорпіон – активний благодійник, український виконавець, який подарував присутнім приємні миттєвості. Усі охоче підспівували під знайомі мотиви, а деякі навіть, не стримуючи емоцій, плакали, коли лунали такі душевні та близькі кожному пісні.

Увесь цивілізований світ захоплюється мужністю і відвагою українських захисників, які щоденною працею, потом і кров’ю доводять усім, що ми вистоїмо і переможемо. Одного із незламних бійців – Анатолія Леоненка, позивний «Буйвол», університетська родина мала честь вітати у актовій залі класичного університету Тернополя.

22-річний чернігівець – боєць бригади спеціального призначення «АЗОВ» втратив ліву ногу під час боїв за Маріуполь, після реабілітації став інструктором з вогневої і тактичної підготовки, вчив молодих бійців.

Надзвичайно емоційні історії гостя про життєвий шлях, бойове поранення та незламність духу змусили публіку затамувати подих.

Увесь зал сповнився оваціями, висловлюючи повагу Герою.

Напередодні, ректор ЗУНУ Оксана Десятнюк зустрілася із Анатолієм Леоненком. Дякуючи йому, вона сказала: «Ми маємо можливість працювати й навчатися завдяки вам, усім нашим захисникам і захисницям. Ми вдячні вам за мужність, патріотизм, жертовність. Віримо, що Перемога буде за Україною, адже у нас є ви – нескорені, стійкі та сильні. А ми будемо усіма силами Вам допомагати: волонтерити, донатити, працювати!»

Розповідаючи про рішення стати до лав військових, Анатолій Леоненко зазначив: «Хотілося випробувати себе як чоловіка, як воїна, як захисника. Було бажання подивитися, зрозуміти, наскільки я сильний духом і тілом. З дитинства займався спортом: футбол, байдарки, кікбоксинг. Після навчання я підписав контракт із Національною гвардією та потрапив до Військової школи сержантів імені Євгена Коновальця, де пройшов курс молодого бійця. Останніх два роки провів у Маріуполі, на базі АЗОВу, був командиром відділення. Там мене і застала велика війна. Не можу сказати, що вона для нас була неочікуваною, бо ми кожен рік бачили, як росія підтягувала свою армію до наших кордонів.  Це  наш обов’язок – боронити Україну!»

Продовженням вечора став благодійний аукціон, під час якого усі охочі мали змогу придбати цінні лоти.  

Найдорожчим лотом став прапор, підписаний інструкторами військової школи командирів ім. Євгена Коновальця, в якій здійснюється випуск військовослужбовців за стандартами НАТО, придбала ректор ЗУНУ.

Унікальна модель літака АН-225 МРІЯ — найбільшого вантажного літака у світі, надрукована на 3D принтері відділом цифрової трансформації ЗУНУ була продана на аукціоні адміністрації університету.

За картину Рустама Давлетова, картину «Спокій серед хаосу» від Вікторії Шарак та картину «Вечірній Тернопіль» охоче змагалися поціновувачі художнього мистецтва.

А набір тубусів “Грай, Око, Тур”, які розписували студенти навчально-наукового інституту інноватики, природокористування та інфраструктури ЗУНУ та тубус для транспортування снарядів «Код незламності», розмальований студентами соціально-гуманітарного факультету, не абияк зацікавили глядачів.

Партнерами заходу виступили: компанія «ВЕСТ», магазин-пекарня «ВИТРЕБЕНЬКИ від куми», дружня ресторація «Мамонт», Vandal VapeShop, Наталія Паньків – депутат Тернопільської міської ради, Марк Джонс – представник компанії Hospital safety та гуманітарної організації MEDGlobal.

Щиро дякуємо всім, хто долучився до заходу, за ваші добрі наміри й донати.

Впевнені, українці – вільна, сильна, нескорена нація, яка безстрашно бореться з ворогом за свою свободу.

Витримаємо! Вистоїмо! Переможемо!

Дякуємо усім! Слава Україні!