» » Зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Азербайджанської Республіки в Україні

Зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Азербайджанської Республіки в Україні

Дата: 10-06-2024, 14:20 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У Західноукраїнському національному університеті відбулася онлайн-зустріч здобувачів освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» із Надзвичайним і Повноважним Послом Азербайджанської Республіки в Україні Сеймуром Мардалієвим в межах авторського проєкту завідувача кафедри міжнародних відносин та дипломатії Оксани Тулай «Дипломатія та міжнародне співробітництво».

Під час спілкування пан Посол зазначив: «Співпраця між нашими країнами триває вже дуже тривалий час, її витоки можна простежити ще до 1918 року, коли було створено Українську Народну Республіку та Азербайджанську Демократичну Республіку, тож справді нашим міждержавним відносинам вже 106 років. У ті часи Азербайджан мав своє посольство в Україні. Проте, активна співпраця між нашими державами розпочалася після розпаду СРСР, і зараз охоплює різноманітні напрями: агрономічну, індустріальну, оборонну, економічну, енергетичну сфери тощо.

Після мого призначення на посаду Надзвичайного і Повноважного Посла Азербайджанської Республіки в Україні мені довелося поговорити з майже усіма профільними міністрами у рамках стандартної процедури, щоб краще розуміти ситуацію та те, над чим потрібно працювати. Це показово говорить про історію нашої співпраці. За весь цей час між нашими державами було підписано близько 161 двосторонніх договорів, і ще 13 зараз на розгляді. Це свідчить про різносторонність та різноманітність співпраці між нашими двома країнами і звичайно ж засвідчує про готовність та бажання обох сторін працювати разом. Варто згадати Декларацію про стратегічне партнерство, яка була підписана у 2008 році, що значно підвищило рівень наших дипломатичних відносин, ми стали працювати активніше, ближче та результативніше. Задля реалізації цілей ми започаткували цілий спектр різноманітних механізмів, щоб розвивати нашу співпрацю. Наприклад, ми створили Раду Президентів, які зустрічаються раз на два роки щоб обговорити поточний стан справ. Також було створено двосторонню економічну комісію, це основний механізм моніторингу динаміки у торговельно-економічних відносинах задля підготовки ініціатив для поглиблення нашої співпраці. З української сторони віцепрезидент Ірина Верещук, яка посідає роль співголови цієї комісії, від Азербайджану – це міністр енергетики Парвіз Шахбазов, який також у статусі співголови. У наших урядах створені робочі групи, які направлені на розвиток нашої співпраці. У Верховній Раді України ця робоча група налічує 51 особу, в уряді Азербайджанської Республіки – 18. Також не так давно було створено бізнес-комісію, яка координує проєкти у приватному секторі.

Також між нашими містами укладено меморандуми про побратимство: Київ – Баку; Черкаси – Сумгаїт; Львів – Гянджа. Сьогодні проходить остання фаза перемовин про підписання ще одного такого меморандуму між містами Ірпінь та Лачин.

Підтримка територіальної цілісності та незалежності залишається наріжним каменем для нашої співпраці. Азербайджан повністю підтримує територіальну цілісність та незалежність України, і ми щиро вдячні Україні за стійку й постійну підтримку територіальної цілісності та незалежності Азербайджану.

Можливо ви чули, або знаєте про те, що упродовж 30 років 20% міжнародно визнаних територій Азербайджану знаходилися під окупацією Вірменії, коли цілі міста у Азербайджані, Карабасі були повністю зруйновані. Зараз ми бачимо багато фотографій із Бахмуту, Мар’їнки, Вовчанську, отож 8 міст Азербайджану залишаються у такому ж стані. Вони були повністю зруйновані, як і сотні сіл, майже 1 мільйон внутрішньо переміщених осіб Азербайджану були змушені покинути свої домівки і переміститися у різні куточки Азербайджану.  За 30 років нашого конфлікту з Республікою Вірменія ми бачили та відчували підтримку України не тільки на рівні двосторонніх відносин, але й на усіх майданчиках, також міжнародні організації такі як ООН, Рада Європи тощо. Тому ми, як країна, добре розуміємо відчуття українців, жахіття війни, важкості у ці часи і саме через це ми дуже близькі. І надіємося, що найближчим часом війна в Україні завершиться і над вами знову переважатиме чисте, блакитне небо. Отож, між Україною та Азербайджаном є дуже багато спільного, що робить нашу підтримку та дружбу один до одного  непохитною, сильною та постійною».

Студенти разом зі спікером обговорили сучасну політичну ситуацію, перший візит за межі України чинного Президента України Володимира Зеленського до Азербайджану у 2019, транспортні сполучення та логістичні шляхи між Азербайджаном та Україною, торговельно-економічну співпрацю, агропромисловість, гуманітарну допомогу Україні від Азербайджану, психологічну та медичну допомогу.

Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні Сеймур Мардалієв із задоволенням відповів на запитання здобувачів освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» про те, якими сьогодні є пріоритетні напрями співпраці між Україною та Азербайджаном, які проєкти сприятимуть інтенсифікації діалогу між Україною та Азербайджаном, яку роль відіграв Гейдар Алієв у розвитку Україно-азербайджанських відносин.

Студентка групи МВСК-11 Василина Ватащак поділилася враженнями: «Двогодинна зустріч пройшла для мене дуже швидко, було багато цікавої та актуальної інформації, яку розповідав Сеймур Мардалієв, хотілося відкласти в своїй пам’яті кожне його слово. В студентів було стільки запитань, що, на жаль, не всі встигли їх поставити, але мені дуже пощастило, я мала можливість запитати бажане, на що отримала вичерпну відповідь, а також обіцянку пана Посла приїхати в Тернопіль і поспілкуватись з нами наживо. Ця зустріч закарбується в пам’яті студентів на все життя!».

 Проєкт «Дипломатія та міжнародне співробітництво» (Conversation 9) реалізується у рамках діяльності навчальної лабораторії «Міжнародна студія сталого розвитку» кафедри міжнародних відносин та дипломатії навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина Західноукраїнського національного університету та українсько-тюркського центру.