» » Урочиста академія до 55-річчя кафедри фінансів ім. С. І. Юрія

Урочиста академія до 55-річчя кафедри фінансів ім. С. І. Юрія

Дата: 19-06-2024, 21:59 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Сьогодні у Західноукраїнському національному університеті – знакова подія.

Виповнилося 55 років з дня заснування кафедри фінансів ім. С. І. Юрія факультету фінансів та обліку ЗУНУ.

З цієї нагоди відбулася урочиста академія, на яку завітали почесні гості:  знані науковці, економісти, представники місцевої влади та адміністрації області, партнери та випускники кафедри, стейкхолдери, ті, хто стояли у витоках кафедри.

Вітаючи присутніх, голова Вченої ради, завідувач кафедри фінансів ім. С. І. Юрія ЗУНУ Андрій Крисоватий сказав: «Дорогі друзі, колеги! Сьогодні час нестримно наближає нас до межі, що відокремлює минуле від прийдешнього, перегортає сторінки хроніки та засвідчує у життєписі кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Західноукраїнського національного університету ювілейну подію – 55-річчя від дня заснування.

Скільки прагнень, думок, емоцій переплелися доленосним мереживом у канві нашої з Вами життєвої історії. У ній немає нецікавих сторінок, чернеток і чистовиків, у ній є ми – обличчя факультету фінансів та обліку ЗУНУ.

Рідний колектив кафедри впевнено прямує до визначеної мети, реалізовуючи основну місію та візію. Відданість працівників та науковців, які з 1969 року закладали підвалини фахових знань та формували покоління економічної еліти нації, стала поштовхом для підкорення нових вершин, натхненням до нових здобутків. 

На час створення кафедри фінансових дисциплін у 1969 р. її колектив налічував 9 осіб, у тому числі 3 кандидати наук (О. Г. Пекун, В. П. Вихрущ, В. М. Гаглазов), та був сформований за рахунок запрошених молодих кандидатів економічних наук з закладів вищої освіти Києва, Одеси та фінансистів-практиків з інших міст.

Сьогодні – це 12 докторів наук, професорів та 24 кандидати економічних наук, доценти, 5 викладачів, 4 докторанти, 85 аспірантів, 2 інженери, 1 економіст, серед яких: 2 заслужені діячі науки і техніки України, 3 заслужені працівники освіти України, 1 почесний професор університету, 3 академіки Академії економічних наук.

Кафедра фінансів ім. С. І. Юрія – згуртована команда однодумців, висококваліфікованих спеціалістів-патріотів, знавців своєї справи, які впевнено крокують назустріч майбутньому.

Ювілей кафедри фінансів ім. С. І. Юрія свідчить про те, що доробок, залишений науковцями, всупереч заздрісному часові й глумливим викликам моди, не припадає порохом, не заростає чортополохом.

Ми цінуємо минуле, але, базуючись на досягнутому, будуємо майбутнє.

Наука – це сфера пошуку людей творчої праці, робота яких є символом духовної свободи та розвитку особистості. З теплотою у серці вітаю усіх, хто пов’язав свій життєвий літопис з кафедрою фінансів ім. С. І. Юрія.

Зараз, як ніколи, суспільству потрібні нові ідеї, перспективні проєкти та зважені прогнози у сфері фінансів. Роль і значущість наукового пошуку набувають особливої ваги саме у наш час, коли необхідно нарощувати оборонний потенціал держави, забезпечувати економічне зростання країни.

Бути фінансистом – нелегка, відповідальна та надзвичайно важлива праця. Переконаний, що для тих, хто обрав цей фах за покликом душі, – він став доленосним.

Глибоко вдячний сивочолим наставникам, які плекають патріотичний дух та любов до рідної землі у молодого покоління. Ви – обереги Альма-матер, її традицій та цінностей. Примножуючи славу університету, своєю жертовною працею здійснюєте науковий поступ закладу вищої освіти. Від кожного із нас залежить, якою буде Україна завтра. Нам потрібно працювати ще наполегливіше, ще краще, адже попереду – нові загрози, перед якими ми маємо постати без страху в очах, зі сміливістю й готовністю.

Бажаю Вам невичерпної енергії та наснаги для реалізації сміливих планів та цікавих задумів. Нехай невтомні серця наукової спільноти б’ються в унісон, а на кафедрі панує дух єдиної родини, що забезпечить упевнений поступ та додасть сили в усіх починаннях!

Примножуймо здобутки Західноукраїнського національного університету в ім'я нашого народу та перемоги України!

Міцно тримайте у руках щит незламності та смолоскип глибокої віри у власні сили та Божий захист».

Ректор ЗУНУ Оксана Десятнюк звернулася до ювілярів: «Відзначення пам’ятних дат з давніх-давен вважається доброю традицією, яка дає можливість не тільки повернутися в минуле, ще раз пережити найяскравіші миті пройденого шляху, а й зазирнути в майбутнє з надією на здійснення  найзаповітнішої мрії.

Упевнено крокуючи нелегкою, але цікавою дорогою, творячи власну історію, багату на знакові події й непересічні постаті, колектив кафедри фінансів ім. С. І. Юрія факультету фінансів та обліку Західноукраїнського національного університету з гордістю зустрічає своє 55-річчя.

За час науково-освітньої діяльності, знана на теренах України й закордоном кафедра, пройшла шлях, сповнений труднощів та перемог, роблячи вагомий внесок у розвиток економічної освіти України.

Були різні часи: змінювалася стратегія, колектив, матеріально-технічне оснащення, але незмінними залишалися цінності та пріоритети.

«Хто не любить минулого, той не гідний майбутнього», – говорили древні. Точніше й промовистіше важко висловитися.

Безсумнівно, що успіх та результативність діяльності колективу значно залежить від лідера, його особистих рис, зокрема якостей науковця, управлінця, психолога, кризового менеджера. За багаторічну історію кафедри її очолювали завідувачі-лідери: упродовж 1969–1975 рр. – канд. екон. наук, доцент Олександр Григорович Пекун; 1975–1984 рр. – д.е.н., професор Володимир Леонтійович Андрущенко; 1984–1989 рр. – д.е.н., професор Михайло Максимович Олексієнко; 1989–1994 рр. – канд. екон. наук, доцент Андрій Антонович Фліссак; 1994–2007 рр. – д.е.н., професор Сергій Ілліч Юрій; 2007-2023 рр. – д.е.н., професор Ольга Павлівна Кириленко; з 2023 р. і дотепер – д.е.н., професор Андрій Ігорович Крисоватий.

За роки, що минули, Вами підготовлено сотні висококваліфікованих фахівців та вчених, які працюють в усіх куточках нашої держави та знані у багатьох країнах світу.

Дякую кожному із Вас за сумлінну роботу на кафедрі, відданість студентам й любов до університету.

В усі часи освіта та наука – це престиж держави, її інтелектуальний та духовний поступ. Сьогодні Ви виховуєте нову генерацію прогресивної молоді, формуєте її власний світогляд, патріотизм, навчаєте не розгубитися у бурхливому вирі життя, йти до своєї мети.

Багаторічний шлях кафедри – це яскравий приклад самовідданої праці колективу, якому притаманні висока професійність та вміння бути відповідальними.

Ви зберегли  академічні традиції, розвинули  наукову школу,  сформували нове покоління громадян-патріотів, стали невід’ємною частиною Західноукраїнського національного університету, примноживши інтелектуальну скарбницю вагомими здобутками.

Маючи славну історію та багате на досягнення сьогодення, Ви впевнено дивитеся у майбутнє, стрімко розвиваєтеся, адже мистецтво жити – це жити з перспективою.

Переконана, що колектив кафедри фінансів ім. С. І. Юрія і надалі буде сприяти прогресу наукової думки, робити свій внесок у розвиток української вищої школи.

Нехай якість Вашої освітньо-наукової діяльності завжди буде поза конкуренцією, а кожен день дарує цікаві ідеї й нові можливості.

Хай студентські лави рясніють розумною, наполегливою, талановитою молоддю, абітурієнти мріють навчатися у Вас, а випускники  ніколи не забувають.

Бажаю, щоб  ніколи не згасав вогонь завзяття та невтомності у Вашому серці, а душу зігрівало тепло людської подяки за добрі справи, звершені на рідній українській землі!»

Під час урочистостей науковці та працівники кафедри отримали подяки, грамоти та нагороди як визнання високого рівня фаховості та вагомості наукових звершень.

Відзначили подяками від Міністерства освіти і науки України за ініціативу та наполегливість, високий професіоналізм, сумлінне виконання службових обов’язків та вагомий внесок у розвиток сфери освіти і науки України таких працівників: Михайла Чорного, Олександра Тимчука, Богдану Максимчак, Василя Мартинюка, Володимира Андрущенка, Андрія Фліссака,  Людмилу Безгубенко, Надію Парижак.

За заслуги перед українським народом грамотами від Верховної Ради України нагородили д.е.н, професора, професора кафедри фінансів ім. С. І. Юрія ЗУНУ Василя Дем’янишина та д.е.н, професора, професора кафедри фінансів ім. С. І. Юрія ЗУНУ Олену Сидорович.

Оголошено подяку міського голови Тернополя за вагомий внесок у розвиток сфери освіти і науки, значні особисті досягнення у професійній діяльності, активну участь у підготовці фахівців, тривалу і бездоганну працю та з нагоди 55-річчя створення кафедри фінансів ім. С. І. Юрія ЗУНУ Федору Ткачику, Володимиру Титору, Володимиру Угрину та Богдані Шулюк. Міський голова Тернополя Сергій Надал наголосив: «Дякую кафедрі за роки плідної роботи, за ваш внесок в економіку країни, за спільні проєкти, які змогли реалізувати в нашому місті, вашу підтримку та допомогу. Окрема подяка працівникам, які змінили мантію на піксель, і зараз тримають зброю в руках, захищаючи Україну. Бажаю, щоб Ви якнайшвидше, живі та здорові, повернулися до своїх сімей, до своєї університетської родини. Процвітання кафедрі, а усім нам перемоги!»

Від Тернопільської обласної ради грамоту вручили к.е.н., доценту кафедри фінансів ім. С. І. Юрія ЗУНУ Наталії Коломийчук за вагомий внесок у розвиток сфери освіти і науки України.

Виконувач обов’язків начальника Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Важинський нагородив Святослава Герчаківського,  Катерину Крисовату та Олександра Дзюблюка за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, плідну науково-педагогічну діяльність, вагомий особистий внесок у розвиток освіти і науки України та з нагоди 55-річчя створення кафедри. Виступаючи перед освітянами, зазначив: «Фінансова стабільність національної економіки є одним із чинників національної безпеки нашої країни. Це актуально як в умовах мирного часу, так і в період воєнного стану. Тому підготовка відповідних фахівців є важливим завданням, над виконанням якого успішно працює кафедра. Нехай ваш 55-річний ювілей буде не лише підсумком роботи, а й стимулом до подальшого розвитку».

Від Департаменту освіти і науки Тернопільської обласної військової адміністрації грамотами нагородили Ірину Круп’як, Галину Василевську, Олену Петрушку, Володимира Дмитріва.

Подяки від ректора ЗУНУ отримали Тетяна Валігура, Вікторія Булавинець, Олександр Шашкевич, Богдана Максимчак, Марія Кушнір, Тетяна Кізима, Ольга Кириленко, Володимир Труш, Володимир Дячук та Наталія Ведашенко.

Відрадно, що здобутки колективу кафедри фінансів ім. С. І. Юрія гідно оцінюються громадськістю.

Емоції вирували, адже у залі зібралася велика фінансова родина, яка робила перший 55-річний підсумок й будувала плани на майбуття.

Сьогодні урочиста академія – це шана усім, хто долучився до нашої великої фінансової школи у Тернополі.

Віват професори! Віват університете!