» » Друга міжнародна науково-практична конференція «Трансформаційні процеси соціально-гуманітарної освіти сучасної України в умовах війни: виклики, проблеми та перспективи»

Друга міжнародна науково-практична конференція «Трансформаційні процеси соціально-гуманітарної освіти сучасної України в умовах війни: виклики, проблеми та перспективи»

Дата: 24-06-2024, 10:52 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 На базі соціально-гуманітарного факультету Західноукраїнського національного університету відбулася Друга міжнародна науково-практична конференція «Трансформаційні процеси соціально-гуманітарної освіти сучасної України в умовах війни: виклики, проблеми та перспективи», яка об'єднала 188 науковців з України, Польщі, Чехії, Словаччини, Австрії, Німеччини та США.

Модерували захід професори кафедри інформаційної та соціокультурної діяльності, декан соціально-гуманітарного факультету Оксана Гомотюк та заступник декана Юрій Щербяк.

Розпочав конференцію проректор з наукової роботи ЗУНУ Микола Дивак: «Шановні колеги! Спільна, наполеглива праця та обмін досвідом завжди сприяють розвитку і вдосконаленню соціально-гуманітарної освіти, адаптації її до умов сьогодення, викликів та потреб нашого суспільства. Бажаю учасникам плідних дискусій, цікавих думок та нових ідей!»

Під час пленарного засідання звучали вітальні Генерального консула України в Стамбулі Романа Недільського, начальника Департаменту культури і туризму Тернопільської ОВА Світлани Байталюк, доктора теології, доцента, декана греко-католицького теологічного факультету Пряшівського університету, Словаччина, Петра Тірпака, доцента кафедри соціальних наук та гуманітарних дисциплін Пряшівського університету о. Юрія Поповича.

Декан СГФ Оксана Гомотюк, вітаючи присутніх, зазначила: «Сьогоднішня конференція є надзвичайно важливою подією для наукової спільноти. Вона об'єднує фахівців з різних країн світу, які готові ділитися своїм досвідом і знаннями для подолання викликів, що стоять перед соціально-гуманітарною освітою в умовах війни. Працюємо разом задля поступу освіти!»

До роботи конференції також долучився о.доктор Євген Кобильняк - префект Вищої семінарії ім. Патріарха Йосипа Сліпого.

Ключові проблеми пленарних засідань: "Ідентичність та стійкість українського суспільства в умовах війни: динаміка, вплив і перспективи", "Актуальні аспекти підготовки дипломатичних кадрів України в контексті російсько-української війни", "Нейропедагогічні аспекти розвитку мозку і ранньому дитинстві", "Європейські технології взаємодії в українському досвіді закладів дошкільної освіти", "Адаптація учнів-біженців з України до навчального процесу в польських школах", "Образ матері в польських та українських пареміях", порушені у доповідях проф. Тетяни Бевз, дипломанта Людмили Недільської, проф. Ганни Цвєткової, проф. Катерини Крутій, проф. Лілії Ребухи та проф. Ірини Шкіцької викликали жвавий інтерес учасників заходу, а доповідачі отримали багато схвальних відгуків.

Плідною була й робота секцій "Соціальні та психологічні аспекти життєдіяльності особистості в умовах суспільної невизначеності", "Соціокультурні та інформаційні трансформації гуманітарної сфери в період глобальних суспільних викликів", "Сучасні тенденції  розвитку середньої та вищої освіти України в умовах війни : від традицій до інновацій", "Актуальні проблеми дошкільної і початкової освіти: вітчизняний і зарубіжний інноваційний досвід".

Цьогорічна конференція має виразне культурне тло, адже під час її роботи у корпусі соціально-гуманітарного факультету діяла фотовиставка, де були представлені фотографії викладачів факультету в борщівських вишиванках, а завершився захід спільним написанням картини «Маки» у внутрішньому дворику корпусу СГФ.

Організатори конференції висловлюють щиру подяку українським і зарубіжним партнерам, доповідачам і всім, хто долучився до наукового кола!