» » Перший міжнародний фінансовий форум «Модерні фінанси: глобальні виклики і сучасні тренди» завершив свою роботу!

Перший міжнародний фінансовий форум «Модерні фінанси: глобальні виклики і сучасні тренди» завершив свою роботу!

Дата: 24-06-2024, 16:41 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Упродовж 19-23 червня 2024 року тривав Перший міжнародний фінансовий форум «Модерні фінанси: глобальні виклики і сучасні тренди», організований кафедрою фінансів ім. С.І. Юрія Західноукраїнського національного університету спільно із ДННУ «Академія фінансового управління» Міністерства фінансів України та громадською організацією «Україно–Американська асоціація працівників вищої школи». Об’єднані науковці та освітяни, фахівці-практики, представники органів влади, міжнародні партнери обмінювалися досвідом і думками щодо актуальних питань та перспектив розвитку фінансової сфери.

У другий день роботи учасники форуму мали можливість ознайомитися із досвідом господарювання ФГ «Ґадз» Трибухівської територіальної громади.  Побувавши на території фруктового саду ФГ «Гадз» площею 600 гектарів, науковці поспілкувалися із головою фермерського господарства Петром Гадзом, який розповів про розвиток компанії, досягнення та загрози, які виникають в економіці сьогодення. Спілкування відбулося у форматі запитання-відповідь й не залишило байдужим жодного із присутніх.

Третій день роботи форуму розпочався із дискусійної платформи «Безпекові аспекти національної системи фінансів в умовах глобальної нестабільності», яку модерували  спікер – д.е.н., професор, академік НАН України, Президент ДННУ «Академія фінансового управління» Тетяна Єфименко та віцеспікер – д.е.н., професор, завідувач кафедри податкового менеджменту та фінансового моніторингу Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана Людмила Ловінська.

Тетяна Іванівна, розповідаючи про державні доходи і фінансові преференції в Україні за умов глобальної невизначеності, сказала: «Преференційна політика держави є складовою регулюючої функції податків та спрямована на підтримку суб’єктів підприємництва, галузей економіки, фізичних осіб – громадян. З метою підвищення ефективності, стабільності та прогнозованості податкової системи в контексті гармонізації законодавства з нормами ЄС важливо реалізувати концептуальні засади податкових витрат, посилити цільовий характер податкових пільг, імплементувати практичні підходи ЄС щодо оприлюднення інформації про вплив податкових витрат на державні податкові надходження, організувати постійний моніторинг податкових пільг та діяльності суб’єктів господарювання, які їх отримують, з метою недопущення легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом».

Виступаючи із доповіддю «Аналіз ризиків безпеки у використанні майнінгу криптовалют в операціях із відмиванням доходів, отриманих злочинним шляхом, та перспективи їх подолання», к.е.н., с.н.с. ДННУ «Академія фінансового управління» Тетяна Дмитренко та аспірантка ДННУ «Академія фінансового управління» Валерія Волкова зосередили увагу учасників форуму на важливих характеристиках майнінгу криптовалют, кібератаках, секторі ринку віртуальних активів.

Валерія Волкова зазначила: «У 2022 році обсяг світового ринку майнінгу криптовалют становив 1,92 мільярда доларів США. Очікується, що до 2032 року обсяг світового ринку майнінгу криптовалют досягне 7 мільярдів доларів США, а у 2032 році CAGR (сукупний річний темп зростання) зросте на 12,90%.  Майнінг є важливою операцією для створення, передачі та підтвердження криптовалютних транзакцій. Це гарантує стабільну, безпечну та надійну передачу валюти від платника до одержувача. У 2022 році майнінговий сектор ринку віртуальних активів приніс понад 76% частки всього його доходу».

Д.е.н., професор ЗУНУ Олександра Васильчишин та к.ю.н. ЗУНУ Тетяна Бабкова ознайомили учасників із темою «Фінансова безпека держави в умовах воєнного стану».

Олександра Богданівна сказала: «Універсального механізму компенсації шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії рф, наразі не існує. Держава намагається  першочергово застосовувати позасудовий механізм відшкодування. Для власників житла: пошкодженого або зруйнованого через бойові дії після 24 лютого 2022 року,  розроблена урядова програма допомоги від держави “єВідновлення”».

«Найважливіше питання – забезпечення виконання судових рішень про відшкодування завданої країною-агресором шкоди. Станом на сьогодні воно не є вирішеним до кінця. Очевидно, що добровільно виконувати рішення про відшкодування завданих збитків російська федерація не збирається. У такому випадку, реальне відшкодування збитків можливе лише за рахунок конфіскованих активів рф, тих, що знаходяться і на території України, і закордоном. Представники судової системи цілком усвідомлюють, що у вирішенні цього питання нам потрібні відчутні економічні санкції,  належне  правове врегулювання,  допомога міжнародного співтовариства. Саме вони мають гарантувати повну компенсацію за матеріальні збитки та моральну шкоду, а також унеможливити спрямування економіки агресора на подальшу мілітаризацію», - підсумувала Тетяна Вікторівна.

Доповідь про формування кадрового потенціалу фінансового моніторингу як передумови фінансової безпеки України презентувала д.е.н., професор Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана Людмила Ловінська: «Глобалізаційні виклики, війна в Україні, а також позитивні зрушення на шляху до вступу України до Євросоюзу вимагають від вищої освіти пошуку нових підходів до підготовки кадрового потенціалу. Підготовку фахівців для системи фінансового моніторингу доцільно проводити в рамках спеціальностей, які передбачають формування фахівців з певної сфери діяльності, в якій реалізується первинний фінансовий моніторинг, зокрема спеціальності 071 «Облік і оподаткування»; створення інноваційних освітніх програм, на кшталт «Фінансовий моніторинг і аналіз» І бакалаврського рівня вищої освіти, має опиратися на науковий доробок, який існує в обраній сфері, водночас самий процес розроблення таких програм є глибоким науковим дослідженням, яке вимагає участі потужної команди науковців; визначення спеціальних компетенцій, програмних результатів, освітніх компонент має спиратися на стандарт базової спеціальності та враховувати міждисциплінарний характер освітніх програм, якщо він має місце».

 

Не менш важливим був виступ д.е.н., с.н.с. ДННУ «Академія фінансового управління» Людмили Олейнікової про міжнародний досвід оподаткування малого бізнесу: висновки для України. Виступаючи, вона окреслила головні проблеми у бізнесі: «У період збройної агресії росії виникло безліч викликів, серед них: проблеми паливно-енергетичного характеру, нестача кадрового складу, проблеми фінансового характеру, зростання собівартості продукції та послуг на тлі зниження купівельної, спроможності споживачів, складності логістики, проблеми матеріально-технічного забезпечення, розірвання технологічних ланцюгів та ланцюгів постачання, через припинення діяльності значної частини малого та середнього бізнесу або релокацію, складності із імпортом необхідних у виробництві матеріалів. Тому важливо знизити рівень обороту для застосування спрощеного режиму оподаткування до рівня, співставного з застосовуваним у країнах ЄС, розглянути можливість врахування соціально значущих факторів:  наявність дітей, застосування неоподатковуваного мінімуму, перегляд ставок спрощеної системи оподаткування в бік збільшення податкової ефективності».

Актуальною була доповідь д.е.н, професора ЗУНУ Олени Птащенко про трансформацію фінансової системи в умовах цифрової економіки: безпека, інклюзія.

В роботі форуму та обговореннях також взяв участь Почесний консул Республіки Хорватія в Західному регіоні - Віталій Запухляк.

Завершив дискусійну платформу № 3 британський фахівець з перемовин Пол Фішер – директор Оксфордської програми перемовин (OPN), професор бізнес-школи Saïd.

Учасники продовжили обговорення під час наступної платформи «Персональні фінанси, домогосподарства і пропозиція праці», спікером якої був д.е.н., професор, проректор з науково-педагогічної роботи, економіки і стратегічного розвитку Київського національного університету будівництва і архітектури, перший заступник міністра освіти і науки України (2020-2021) Микола Кизим, віцеспікером – д.е.н., професор ЗУНУ Ольга Кириленко.

Микола Олександрович зосередив увагу присутніх на темі ринку праці України в воєнний та повоєнний періоди, демографічних викликах та загрозах сьогодення, довгострокових трендах соціально-економічного розвитку України, пріоритетних секторах розвитку економіки, теоретичному базисі виходу України з пастки відсталості.  

Змістовною була доповідь к.е.н., доцентів ОНЕУ Ганни Коцюрубенко та Марії Іоргачової про фінансові засади розвитку людського капіталу в умовах воєнного стану.

Долучився до дискусії генеральний директор «Assertive Group» Стів Албан Тінео. Він розповів про вплив людських емоцій на поведінку під час переговорів у сфері фінансів, інвестицій та політики.

Плідні обговорення учасників форуму сприяли пошуку нових, прогресивних ідей та визначенню сучасних трендів й глобальних викликів фінансів, обміну досвідом і найкращими практиками задля поступу й економічного зростання України.

За результатами роботи освітяни, науковці, фахівці-експерти сформують аналітичну записку, яку надішлють міністру фінансів України для опрацювання.

Також кожен учасник отримав сертифікат та подарунок – підручник «Фінанси» за редакцією заслуженого діяча науки і техніки України, доктора економічних наук, професора, завідувача кафедри фінансів ім. С.І. Юрія, голови вченої ради ЗУНУ – Андрія Крисоватого.

Працюємо разом на благо розвитку фінансової системи й зміцнення економіки України!