» » ЛІТНІЙ МОЛОДІЖНИЙ ТАБІР «SMART CAMP» В РАМКАХ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЄКТУ МОДУЛЬ ЖАН МОНЕ, ЕРАЗМУС

ЛІТНІЙ МОЛОДІЖНИЙ ТАБІР «SMART CAMP» В РАМКАХ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЄКТУ МОДУЛЬ ЖАН МОНЕ, ЕРАЗМУС

Дата: 1-07-2024, 17:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

У період з 17 по 21 червня на базі навчально-наукового інституту інноватики, природокористування та інфраструктури ЗУНУ відбувся літній молодіжний табір «Smart Camp», організований для студентів спеціальності «Агрономія», «Екологічна безпека та охорона навколишнього середовища», «Туризм», «Транспортні технології», «Харчові технології»  в рамках реалізації проєкту Модуль Жан Моне, Еразмус (Проєкт 101085642 — SSEPRDS — ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH «Smart-спеціалізація: європейський досвід стратегії регіонального розвитку»).  

Програма літнього молодіжного табору «Smart Camp» побудована таким чином, щоб учасники змогли максимально зануритися в тематику Smart-спеціалізації, отримати практичні навички та знання, а також розширити свій кругозір та професійні контакти.

Відкриття літнього табору розпочалося з вітального слова директора навчально-наукового інституту інноватики, природокористування та  інфраструктури Василя Брича. Він сказав про важливість популяризації та впровадження європейського досвіду та  нового підходу Smart-спеціалізації, що фокусується на використанні унікальних ресурсів та потенціалу для кожного регіону України. Побажав успіхів у проведені заходу, конструктивних дискусій та креативних результатів.

Також до вітального слова долучилися координатор проєкту, професор кафедри бізнес-аналітики та інноваційного інжинірингу Петро Пуцентейло та експерт проєкту, заступник директора з проєктної діяльності навчально-наукового інституту інноватики, природокористування та  інфраструктури Сергій Гунько.  Вони висловили подяку  нашим європейським партнерам та експертам, які діляться своїм досвідом та знаннями.  Координатор також додав, що протягом цього табору  студенти матимуть змогу брати участь у лекціях,  панельних дискусіях та практичних заняттях. Важливою частиною програми є робота в командах, де учасники зможуть застосувати теоретичні знання на практиці та представити свої проекти.

Далі, згідно програми літнього табору, експерт проєкту, доцент Уляна Ткач провела лекцію на тему «Приклади успішної Smart-спеціалізації в Європі та Україні». Під час демонстрації матеріалу, доповідачка детально розглянула питання переваг Smart-спеціалізації для розвитку регіонів України. Вона зазначила, що стратегія Smart-спеціалізації є потужним інструментом для стимулювання регіонального розвитку в Україні. Концепція дозволяє ефективно використовувати наявні ресурси, залучати інвестиції та сприяти інноваціям, що в кінцевому результаті веде до сталого економічного зростання та покращення якості життя населення. Особливо цікавим моментом лекції була відео-демонстрація успішних прикладів застосування концепції Smart-спеціалізації в Україні, таких як ІТ та креативні індустрії у Львові, агропромисловий комплекс у Вінницькій області та біотехнології у Київській області.

Також до проведення літнього табору долучився доцент кафедри екології та охорони здоров’я ЗУНУ Олександр Бондар. Він підкреслив спільність  концепції екологічних рішень та стратегії  Smart-спеціалізації. Обидві ці концепції спрямовані на сталий розвиток регіонів та підвищення якості життя населення. Вони об’єднують зусилля у збереженні природних ресурсів та створенні економічно вигідних, екологічно чистих і соціально відповідальних рішень. Застосування екологічно чистих технологій та впровадження принципів циркулярної економіки можуть стати частиною Smart-спеціалізації, що дозволяє зменшити негативний вплив на навколишнє середовище.

Результати літнього табору «Smart Camp» перевершили всі очікування, продемонструвавши високу залученість, креативність та професіоналізм студентів. Протягом табору учасники активно працювали над різноманітними проектами, які відображали сучасні підходи до Smart-спеціалізації та інноваційного розвитку. Ось деякі з ключових результатів та проектів, представлених студентами: проєкт «Агро-Інновації»: створення сучасних агропарків з використанням новітніх технологій для підвищення продуктивності та екологічної стійкості; проєкт «Зелена Енергія: розробка стратегій впровадження відновлюваних джерел енергії для забезпечення енергетичної незалежності регіону; проєкт «SmartEducation»: впровадження новітніх технологій в освітній процес для забезпечення доступу до якісної освіти в віддалених регіонах;   ініціатива «CommunityWellness»: створення програм підтримки ментального та фізичного здоров’я для різних вікових груп населення, проєкт «Tourism without borders»: розробка туристичних маршрутів для найвибагливішого мандрівника.

Отже, результати літнього табору «Smart Camp» стали важливим кроком у підготовці молодих фахівців до викликів сучасного світу, сприяючи розвитку їх професійних навичок та інноваційного мислення.

Проєкт фінансується Європейським Союзом. Проте висловлені погляди та думки належать лише авторам(ів) і не обов’язково відображають погляди Європейського Союзу чи Європейського виконавчого агентства з питань освіти та культури (EACEA). Ні Європейський Союз, ні грантодавець не можуть нести за них відповідальність.