» » Головні аспекти роботи Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в умовах збройної агресії РФ проти України

Головні аспекти роботи Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в умовах збройної агресії РФ проти України

Дата: 18-07-2024, 16:53 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У Західноукраїнському національному університеті відбувся захід «Головні аспекти роботи Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в умовах збройної агресії РФ проти України».

До зустрічі долучилися Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Тернопільській області Олександр Криницький, ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк, виконувач обов’язків начальника Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Важинський, перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук, а також представники силових структур, керівники закладів вищої освіти, держслужбовці, голови територіальних громад.

Відкриваючи захід, Оксана Миронівна зазначила: «Сьогодні ми зібралися тут, адже чітко усвідомлюємо важливість питання захисту прав людини, особливо у воєнний час, коли виклики і загрози змушують суттєво змінювати підходи та методи, запроваджувати нові інструменти захисту.

Виникає гостра потреба системної взаємодії, зокрема й із закладами вищої освіти, шляхом проведення спільних інформаційних та просвітницьких кампаній, залучення науковців і громадськості до обговорення актуальних питань.

Захист фундаментальних принципів прав людей у час війни не тільки є моральним імперативом, але і важливим елементом забезпечення міжнародного миру».

Виконувач обов’язків начальника Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Важинський зауважив: «Робота Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у час війни набуває ще більшого значення. Ми розуміємо, наскільки непроста ваша місія, тому у свою чергу готові всебічно підтримувати та допомагати. Адже найбільша цінність – життя та здоров’я громадян!»

Перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук наголосив: «Ваше завдання – забезпечувати права і свободи наших військових, особливо – повернення їх з полону. Приємною новиною стало те, що нещодавно ще 95 українців повернули із російського полону, знаємо, скільки зусиль ви доклали до цього й дякуємо за це!»

Презентуючи щорічну доповідь про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2023 році, Дмитро Лубінець сказав: «2023 рік став ще одним роком випробувань на міцність не лише механізмів захисту прав людини в Україні. Великі виклики постали перед системою міжнародної безпеки і збереженням солідарності в діях країн, що протистоять диктатурам і агресорам.

Мирні громадяни не повинні бути мішенями. Цю боротьбу за права людини повинні виграти ми».

Омбудсман України представив присутнім інформацію щодо основних аспектів роботи Секретаріату, зокрема: звернення громадян, співпраця з регіональними представництвами та моніторингу їх діяльності, законодавчі акти, руйнації внаслідок російського вторгнення, права людей в секторі безпеки та оборони, права громадян, які постраждали від збройної агресії, права дитини, соціальні, економічні, культурні та інформаційні права, реалізацію Національного превентивного механізму тощо.

Приємно, що до Західноукраїнського національного університету завітав Омбудсман Італії та регіону Лаціо Маріно Фарделлі, який звернувся до присутніх зі словами підтримки України.

Подякувавши пану Фарделлі за візит та теплі слова, Дмитро Лубінець відрекомендував свого представника у Тернопільській області – Олександра Криницького.

 «Перед нашою державою стоять безумовні виклики, що загрожують не тільки життю і здоров’ю наших громадян, територіальній цілісності, а й державності загалом. У цих умовах Україна зробила свій цивілізаційний вибір, остаточно доєднавшись до демократії західного штибу, найбільшою цінністю якого є життя, права та безпека людей. Тому побудова держави, розвиток демократичних інституцій є пріоритетами нашого подальшого державного поступу», - підкреслив Олександр Криницький, подякувавши Секретаріату за виявлену довіру.

Також Омбудсман України провів пресконференцію для представників засобів масової інформації, де розповів про діяльність Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в умовах збройної агресії й відповів на актуальні запитання.

Зустріч стала вагомим кроком у сфері захисту прав людини в умовах війни, адже дотримання конституційних прав і свобод людини завжди було і залишається одним із пріоритетних принципів незалежної української держави.

Представники делегації, у межах візиту до Західноукраїнського національного університету, оглянули укриття закладу вищої освіти та завітали в імерсивний мультифункціональний хаб, де мали змогу ознайомитися із 3D технологіями. Фахівці відділу цифрової трансформації розповіли про проєкти, які реалізовують на базі новітнього простору, й продемонстрували можливості технічного оснащення хабу.