» » Зустріч україністів у Хорватії

Зустріч україністів у Хорватії

Дата: 17-09-2024, 14:17 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Кафедра української мови і літератури Загребського університету (Хорватія) зібрала україністів зі всього світу на І Міжнародній науковій україністичній конференції памʼяті Раїси Тростинської.

 У науковому заході взяла участь доктор філологічних наук, професор кафедри інформаційної та соціокультурної діяльності Західноукраїнського національного університету Ірина Шкіцька, яка виступила з доповіддю про опозицію «чоловіче—жіноче» в українських і польських прислівʼях та приказках.

За результатами її дослідження, представники чоловічої та жіночої статі в традиційному польському та українському суспільстві протиставлялися за загальною оцінкою, фізичною силою, зовнішнім виглядом і ставленням до нього, розумовими здібностями, інтересами / предметом розмови, емоційністю і темпераментом, рисами характеру, вподобаннями, поглядами на створення сімʼї, роллю в ній і в домі, роботою, що виконували, соціальними ролями тощо. Українські паремії засвідчують більший лукізм, натомість польські яскравіше репрезентують демонізування жінок. Паремії обох мов підтверджують провідну роль чоловіка в сімʼї та домінантну позицію жінки у веденні домашнього господарства. Протиставлення чоловічого і жіночого на фразеологічно-паремійному матеріалі порівнюваних мов також має вигляд опозицій «батько—мати», «син—дочка», «брат— сестра», «вдова—вдівець».

Виступи учасників конференції відрізнялися широтою тематики й охоплювали різні сфери лінгвістичного знання та суміжних наук — культурології, соціології, психолінгвістики, гендерної лінгвістики тощо.

На конференції панувала доброзичлива атмосфера підтримки, культу знань, непідробного зацікавлення результатами досліджень кожного доповідача. Такі наукові заходи, як україністична конференція у Загребі, — потужне джерело натхнення не тільки для наукової спільноти, а й для кожного українця, майданчик для пропагування української мови та культури.