ACIT’2024 продовжує роботу!

Дата: 20-09-2024, 16:47 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Другий день роботи 14-ї Міжнародної конференції з передових комп'ютерних інформаційних технологій ACIT’2024 розпочався насичено: презентації досліджень у сфері новітніх комп'ютерних інформаційних технологій, плідні дискусії, прагнення до удосконалень, обмін передовими ідеями та результатами досліджень.

Приємною подією стало те, що конференції взяли участь студенти-першокурсники факультету комп’ютерних інформаційних технологій Західноукраїнського національного університету, для яких було організовано окрему секцію наукового заходу.

Вони отримали гранти на поїздку від організаційного комітету АСІТ, - як переможці фіналу конкурсів ІТ–проєктів на ФКІТ. Такий конкурс проводиться ФКІТ щорічно за організаційної підтримки Тернопільського ІТ-кластера. Передумовою участі у цьому конкурсі є проведення в ЗУНУ для учнів ЗОШ щорічного Західноукраїнського ІТ-форуму. У процесі проведення форуму, учні ЗОШ реєструються для навчання в ІТ–школи, фіналом навчання в яких є конкурс ІТ–проектів.

Молоді люди англійською мовою представили власні напрацювання науковій спільноті, яка зібралася на конференції.

Особливістю конкурсу було те, що кожен проєкт мав містити наукову новизну.

Свої роботи презентували студенти груп:  КБ-11 Тищенко Дмитро із науковим проєктом «HPSMESRC (Hierarchical Polynomial Symmetric Method of Encryption in the System of Residual Classes)»; КБ-11 Жук Тарас із проєктом «Learning with errors (LWE)»; ІПЗ-11 Ніколюк Дмитро та Тимчук Петро із проєктом «Rate Team».

Перед початком презентації виступили професори Микола Дивак та Лібор Досталек.

Професор Дивак наголосив, що підготовлені студентами проєкти, кожен із яких містить наукову новизну, є першим кроком до майбутньої наукової чи професійної діяльності. Здатність вирішувати завдання в галузі ІТ інноваційними методами – важлива риса майбутнього ІТ-фахівця. Також, Микола Петрович, звертаючись до студентів зазначив, що вони є прикладом для нинішніх школярів-одинадцятикласників, які без сумніву цієї осені стануть слухачами ІТ-шкіл  ЗУНУ.

На презентації також були присутні: професори Вольфганг Дорнер, Лібор Досталек та Ігор Гребєннік – завідувач кафедри системотехніки Харківського національного університету радіоелектроніки).

Науковці відзначили високий рівень знань доповідачів студентів, зокрема і англійської мови, й схвально відгукнулися про дуже хорошу традицію заслуховувати студентські наукові проєкти в межах роботи міжнародної конференції АСІТ.

На завершення цього спеціального секційного засідання, професор Лібор Досталек вручив кожному студенту ЗУНУ цінні подарунки від імені Південночеського університету, а професор Микола Дивак вручив cтудентам грошові премії від організаційного комітету ACIT.