» » Відбувся круглий стіл з питань євроінтеграції України

Відбувся круглий стіл з питань євроінтеграції України

Дата: 3-10-2013, 10:42 | Автор:

 Найактуальніше останнім часом державне питання: в якому напрямку іти, — Митний Союз з Росією чи Європейський Союз, хто диктуватиме нам свої правила?  Громадські діячі і політики Тернопільщини висловили свої полярні міркування з цього приводу.

 

27 вересня 2013 року в приміщенні обласної адміністрації тернопільською експертною групою, на чолі з політологом Ярославом Чорнозубом, відбувся круглий стіл щодо євроінтеграції України. Учасниками стали працівники з різних галузей діяльності: економіка, політика,  наука тощо. Зі своїх  точок зору намаглись спільно відшукати переваги і недоліки вступу як до Європейського Союзу, так і до Митного. Участь у засіданні взяв доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри міжнародної економіки Тернопільського національного економічного університетут Євген Васильович Савельєв.

 

Вибір був зроблений ще 20 років назад

 

Вже не актуальні вислови “ми з Росією один народ і одна нація, тому нам нікуди не треба більше йти”, — переконаний Євген Савєльєв, доктор економічних наук. Вважає, що напрямок розвитку був зроблений давно, ще 20 років назад, тоді була дискусія між партіями, і навіть останній уряд і останній президент підтримали цей вибір

 

—  На Донбасі, в Одесі та інших містах сходу країни зринають питання “Ви хочете, щоб натівський чобіт топтав нашу землю?!”, то стає очевидно, що з цим буде багато проблем, свідомість не переламаєш. Але ми не перший рік готувались до підпису угоди про асоціацію і зараз саме час зробити цей крок, щоб не прогавити такий шанс, – переконаний Євген Савельєв.

 

За нами в Європу підуть Грузія, Вірменія і Азербайджан

 

Не одне десятиліття точилася проблематика між Україною і Росією, тепер ситуація загострилась ще більше і перейшла в останню свою фазу — дискримінація зі свторони РФ. Втрата Росією України — це втрата цілого плацтдарму в напрямі східного партнерства, бо за нашою державою  піде ще низка країн, таких як Грузія, Вірменія, Азербайджан, Молдова. На це звернула увагу у своєму виступі маркетолог, директор Центру підтримки навчальних програм — Олена Дайнека.

 

— Нам треба подолати комплекс меншовартості. В більшості висловлюваннях чиновників ми бачимо виствітлені негативні моменти, на кшталт, а як буде Україна без Росії? Мало уваги приділяють тому, що про це  говорять люди в Росії. В інтернеті був відкритий лист одного з відомих журналістів, котрий зараз вже прочитати не можливо, бо його “почистили”. Основний месидж листа такий : “Хохлы, вы молодцы!“. Автор пише, що Україна пішла вперед і це в найближчі роки стане справді відчутно, — підкреслює Олена Дайнека.

 

Найкраще Україні буде в Китайському Союзі

 

Якщо обирати до якого союзу нам краще — то найліпше вступити у Китайський Союз, який сьогодні є лідером економіки. Якщо говорити тільки в рамках Митного і ЄС, то в останньому більше населення, у 8 разів більше ВВП, але чи зможе Україна реалізовувати там свої можливості, — запитує в присутніх в.о. голови Тернопільскої ОДА Сергій Тарашевський. За його словами саме з Європи до нас буде найбільший імпорт демократії та захисту прав людини.

 

— Позавчора у нас всі голосують за “Батьківщину”, вчора за “Свободу” і ми стали заручниками ситуації, яка склалась. А це дуже серйозно, 15 жовтня закінчуються усі кошти, які ми могли дати. Зараз закінчуються кошти на гемодіаліз для хворих пацієнтів і я не думаю, що ці люди  були готові вмирати за “Свободу”. Такі люди понад одного тижня не живуть, тож їм доведеться діставати власні кошти, щоб вижити, ось така вона ціна демократії. Європа- демократія, Митний Союз – авторитарний режим, тому треба добре подумати перед таким важливим рішенням, взяти тайм-аут, — переконаний Сергій Тарашевський.

 

Росія ще сама шукатиме варіанти співпраці з Україною

 

Допоки Україна буде в своїх роздумах і тайм-аутах, ми втратимо шанс вступу ЄС, як мінімум, ще на десять років, – наголошує народний депутат-”ударівець” Ігор Побер. Без зайвих слів можна зрозуміти який політичний вектор він обрав — політик прийшов у футболці з написом “Україна — це Європа”.

 

— В таких футболках ми будемо ходити до Вільнюського саміту,  щоб підтвердити нашу позицію. Іде безліч розмов, але немає роз’яснень чому ЄС кращий за Митний Союз. Все рівно, Росія змушена буде змиритися з тим, що угода буде підписана, і ті товари вони будуть у нас купувати! Зараз цей тиск тільки нам на руку, він сприяє підписанню угоди про асоціацію між Україною та ЄС, — заявляє Ігор Побер.

 

ЄС не обіцяє нам конкретних переваг

 

“Куди ви претеся?! Україна це і є Європа, будуйте її тут!” — звернувся до учасників круглого столу перший секретар тернопільського обкому Василь Паразінський. Він вважає, що тільки сам народ повинен вибирати куди вступати, і для цього з минулої осені діє Закон “Про референдум”.

 

— Треба це питання винести на референдум, щоб нас не втягнули в чергову кабалу. Подивіться як сьогодні живе ЄС на прикладі Польщі. Багатотисячні мітинги у Варшаві проти польского уряду, люди вимагають збільшити зарплату, скоротити пенсійний вік, відмінити закону “Про еластичніть робочого часу”, бо там по 12 годин заставляють працювати. До пори, до часу, вона трималася на плаву завдяки нашим заробітчанам, тобто дешевій робочій силі. От які “успіхи” досягла Польща, а все її працездатне населення роз’їхалось по всьому світу, — наводить факти Василь Паразінський.

 

Угода про Асоціацію України з ЄС дозволить розпочати нашій державі нову сторінку в історії, адже формат відносин між нами і Європою значно зміниться. Під час круглого столу дійшли висновків, що процеси в політичній і виборчій системах, законодавство в цілому відбуватимуться значно прозоріше.Окрім цього, велику вигоду даватиме поглиблена і всеохоплююча зона вільної торгівлі. Україна розглядає угоду про асоціацію як крок до наступного етапу наближення — вступу до ЄС.

 

За матеріалами сайту Тернопільська Липа