» » Виїзне засідання студентської наукової секції кафедри обліку і правового забезпечення АПВ

Виїзне засідання студентської наукової секції кафедри обліку і правового забезпечення АПВ

Дата: 14-10-2013, 12:02 | Автор:

Нещодавно відбулось виїзне засідання студентської наукової секції кафедри обліку і правового забезпечення АПВ. Кращі молоді науковці секції підготували ґрунтовні доповіді, активно дискутували та обговорювали проблемні питання.

 

Із доповіддю на тему: «Особливості обліку біологічних перетворень в сільському господарстві» виступив Студент групи ОПЗм – 51 Пелех Андрій. «Однією з особливостей обліку біологічних перетворень в сільському господарстві на сучасному етапі в Україні є його адаптування до міжнародних стандартів. З часу запровадження Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”, Положень (стандартів) бухгалтерського обліку (П(С)БО) та інших нормативних документів відбулися корінні зміни в організації обліку сільськогосподарської діяльності. Слід зауважити, що в Україні в цілому методика обліку біологічних активів і біологічних перетворень сільськогосподарської діяльності здебільшого узгоджується з основними вимогами Міжнародного стандарту бухгалтерського обліку 41 “Сільське господарство”, який введений в дію з 2003 року з наступними змінами та доповненнями. Практичного досвіду застосування даного стандарту, як в міжнародній практиці, так і в Україні, немає. Сільськогосподарські підприємства, по суті, вперше зустрілись з багатьма проблемами, які потребують вирішення. Найважливішою з них є проблема формування витрат на біологічні перетворення та оцінки біологічних активів і сільськогосподарської продукції при їх первісному визнанні», - наголосив у своєму виступі Андрій.

 

Про рослинництво в Україні розповіла студентка групи ОАПВ-31 Радик Сніжана: «Основним напрямком діяльності у рослинництві є вирощування кукурудзи, пшениці та соняшнику, які вирощувалися приблизно на 66% всієї оброблюваної землі. Також вирощуються ячмінь, соняшник, озимий ріпак, сою та кормові культури. Наша країна продукцією рослинництва в повній мірі забезпечує не лише себе, а й значну частку експортує на світовий ринок.  Мінлива погода, ціна та попит на зовнішніх ринках – три фактори, що задають тенденції в рослинному бізнесі. У поточному році експорт продукції аграрного сектору вже сягнув майже чверті від загального експорту України. Ми відкрили для себе аграрні ринки країн Перської затоки, Японії, Китаю, Південної Кореї та інших країн Азії. Українська аграрна продукція зайняла гідні позиції на ринках країн Європейського Союзу». 

 

Студентка групи ОПЗ – 41 Окаринська Олеся для підготовки до виїзного засідання опрацювала тему «Специфічність ціноутворення на сільськогосподарську продукцію». «Цінове регулювання аграрного ринку є невід’ємним елементом його функціонування. Воно повинно сприяти розвитку сільськогосподарського виробництва, задоволенню попиту споживачів, забезпечувати належний рівень доходів товаровиробників продукції та стимулювати до підвищення якості її виробництва», - зауважила Олеся.

 

Студентка групи ОПЗ – 31 Ілляш Мар’яна виступила із доповіддю «Розвиток зернового підкомплексу Тернопільської області». «До можливостей використання світового досвіду застосування системи заходів щодо підтримки зернового господарства і регулювання реалізації зернової продукції віднесено: здійснення захисту внутрішнього ринку і стимулювання експорту через запровадження раціональної цінової політики; використання механізму застави; своєчасне та достатнє за обсягами проведення закупівельних і товарних інтервенцій; формування вторинного ринку сільськогосподарської техніки та ін.», - наголосила Мар’яна.