» » В ТНЕУ відбувся семінар посольства Чеської Республіки в Україні

В ТНЕУ відбувся семінар посольства Чеської Республіки в Україні

Дата: 11-09-2014, 12:08 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

У залі засідань вченої ради Тернопільського національного економічного університету 10 вересня 2014 року відбувся семінар Посольства Чеської Республіки в Україні. Метою заходу є налагодження співпраці у сфері міжнародного навчання та отримання стипендій студентами нашого вищого навчального закладу. 

 

Семінар провели радник-посланник – заступник посла Павел Бучек і випускниці програм обміну – Марина Вельган, Юлія Михайлюк та Маріанна Михайлюк. Гостей зустріли ректор ТНЕУ, доктор економічних наук, професор Андрій Ігорович Крисоватий та проректор з міжнародної та інформаційної діяльності, кандидат технічних наук, доцент Олег Петрович Адамів. Активну участь у семінарі також взяли студенти Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина. Упродовж зустрічі велося жваве обговорення, прозвучало багато запитань, молодь була дуже зацікавлена в особливостях здобуття освіти закордоном, специфіці освітніх програм і модернізації навчального процесу.

 

Учасники заходу презентували нашим студентам стипендіальні проекти для навчання закордоном. Зокрема були представлені такі програми, як «Еrasmus Mundus» – освітня програма ЄС стосовно активізації міжнародного співробітництва та підвищення мобільності серед студентів, викладачів, науковців, «Visegrad 4 Eastern Partnership Program» – сприяє розвитку відносин між країнами, надає гранти для навчання в університетах та інститутах Вишеградської крупи країн: Польщі, Чехії, Угорщині та Словаччині, «College of Europe» – програма щодо вивчення міжнародних відносин, політики, економіки, бізнесу, права ЄС, а також «DAAD», «Global UGRAD», «CUPP» та інші. «Уряд Чехії підтримує високу мобільність, яка притаманна вашим студентам і те, що вони активно поширюють інформацію про Вишеградський фонд, – підкреслив Павел Бучек. – Ця програма не є новою, однак у неї інвестується багато коштів. Потрібно сказати і про важливість залучення іноземних лекторів до освітнього процесу в Україні.» У свою чергу, ректор ТНЕУ зазначив, що ми завжди відкриті до нового, прогресивного і цікавого, готові переймати досвід чеських колег і впроваджувати його у нашу університетську практику. Заступник посла розповів і про те, що в Чехії є багато технічних університетів з хорошими лабораторіями і ТНЕУ ця особливість також притаманна. Однак наш університет не повинен зупинятися на здобутому, удосконалюватися й рухатися лише вперед.

 

Після проведення семінару Андрій Ігорович та Олег Петрович провели робочу  зустріч із заступником посла Чеської Республіки в Україні Павелом Бучеком і обговорили питання потенційної участі нашого вищого навчального закладу в конкурсі університетських навчальних грантів Вишеградського фонду з бюджетом в 10.000 євро на організацію навчального курсу чи 40.000 євро на організацію магістерської програми. 

 

Робоча зустріч відбулася вдало, студенти і науковці отримали цікаву та корисну інформацію, відкрили для себе нові можливості та ідеї.