» » Міжнародний семінар з питань зайнятості молоді

Міжнародний семінар з питань зайнятості молоді

Дата: 29-09-2014, 12:39 | Автор: Центр працевлаштування та зв’язків з випускниками ТНЕУ

 25-27 вересня 2014 року на базі Тернопільського національного економічного університету за сприяння ректора А.І. Крисоватого  відбувся Міжнародний семінар з питань зайнятості молоді. Організаторами проведення даного заходу стали Міністерство молоді та спорту України, управління у справах сім’ї та молоді Тернопільської обласної державної адміністрації, Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Молодіжний центр праці», Тернопільський обласний молодіжний центр праці і Центр працевлаштування та зв’язків з випускниками Тернопільського національного економічного університету.

 

Міжнародний семінар був спрямований на вироблення механізму сприяння зайнятості молоді через вивчення вітчизняного і міжнародного досвіду, зокрема молодіжних центрів праці, студентських секторів працевлаштування, органів виконавчої влади з понад 20 регіонів України, роботодавців Тернополя і Добровільних корпусів праці Польської Республіки. 

 

У семінарі взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи В.Я. Брич, директор і провідний спеціаліст Центру працевлаштування та зв`язків з випускниками  З.І. Кривий та О.В. Борисяк, завідувач кафедри управління персоналом і регіональної економіки, професор Є.П. Качан, доцент О.П. Дяків, викладачі та студенти. 

 

Упродовж семінару діяло три секції:

1) нові механізми зайнятості молоді (керівник – В.М. Островерхов, доцент, декан факультету економіки і управління ТНЕУ);

2) соціальна реклама та мотивація до праці (керівник – А.Н. Гірняк, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології та соціальної роботи ТНЕУ);

3) сприяння молодіжному підприємництву (керівник – П.С. Бабій, доцент кафедри економіки підприємств і корпорацій ТНЕУ).

 

У роботі секцій активну участь взяли студенти факультету економіки та управління ТНЕУ, які навчаються за спеціальністю «Управління персоналом та економіка праці» і займаються вивченням проблем молодіжного безробіття (науковий керівник – О.П. Дяків, кандидат економічних наук, доцент кафедри управління персоналом і регіональної економіки ТНЕУ). Цікавими для учасників семінару стали доповіді студенток групи УПЕП-31 Мельник Катерини «Дисбаланс ринку освітніх послуг та молодіжного ринку праці» і групи УПЕПм-51 Новак Марії «Економіка знань як основа економічного розвитку країни».

 

Протягом семінару представники з Польщі поділилися власним досвідом працевлаштування молоді, зокрема із напрямами діяльності Добровільних корпусів праці.

 

Під час панельної дискусії «Механізми сприяння зайнятості молоді. Міжнародний досвід» представники з України винесли на обговорення одну з найгостріших проблем вітчизняного ринку праці – безробіття молоді з вищою освітою. Як з’ясувалось у ході дискусії, із відкриттям приватних навчальних закладів дана проблема стала актуальною і для Польщі, тому, подібно до України, при вищих навчальних закладах відкриваються Бюро кар’єр, півроку тому вступив у дію закон про зайнятість, який передбачає фінансове стимулювання роботодавців у створенні нових робочих місць для молоді за сприяння Європейського Союзу.

 

Поряд з цим учасники семінару із Польщі наголосили на важливості діяльності на місцевому рівні Дорадчого органу з аналізу ринку праці за участі представників навчальних закладів, органів влади, роботодавців; впровадження дуальної освіти; посилення профорієнтаційної роботи із дітьми та їх батьками не лише у школах, а й у дитячих садочках; розвитку у молоді психологічної готовності до змін і здатності до них адаптуватись; безперервності навчання упродовж життя («Треба вчитися все життя, щоб працювати п’ять років»); формування підприємницького мислення; створення бізнес-інкубаторів.

 

Учасники міжнародного семінару з питань зайнятості молоді також ознайомилися з діяльністю Тернопільського міськрайонного центру зайнятості. Директор центру зайнятості Анатолій Куриляк провів для гостей цікаву екскурсію Будинком праці та поділився досвідом надання послуг молоді з питань пошуку роботи і сприяння молодіжному підприємництву.

 

Цінним для Центру працевлаштування та зв’язків з випускниками Тернопільського національного економічного університету у ході діяльності секцій семінару був обмін досвідом і налагодження подальшої співпраці  щодо розробки механізмів сприяння працевлаштуванню студентів і випускників із Відділом працевлаштування та зв’язків з виробництвом Національного університету «Львівська політехніка», зокрема із його представником Світланою Гладун.

 

Підсумком міжнародного семінару з питань зайнятості молоді стала розробка «дорожньої карти» Українсько-польського співробітництва в сфері працевлаштування молоді та реалізації спільних програм і підписання учасниками семінару Меморандуму про співпрацю організацій та інституцій, які сприяють працевлаштуванню молоді.