» » До ТНЕУ з робочим візитом завітав голова правління Райффайзен Банку Аваль Лавренчук Володимир Миколайович

До ТНЕУ з робочим візитом завітав голова правління Райффайзен Банку Аваль Лавренчук Володимир Миколайович

Дата: 25-05-2015, 15:46 | Автор: студентка групи ФБС-31 Марія Вільшанська

 21 травня 2015 року до Тернопільського національного економічного університету з робочим візитом завітав голова правління Райффайзен Банку Аваль Лавренчук Володимир Миколайович. Він зустрівся зі студентами факультету банківського бізнесу. Спілкування відбувалося у форматі відкритої лекції. З вітальним словом виступив ректор Тернопільського національного економічного університету, доктор економічних наук, професор Андрій Ігорович Крисоватий. Побажавши студентам наполегливості в навчанні та професійного зростання у майбутньому, Андрій Ігорович подякував Володимиру Миколайовичу за візит та вручив пам'ятний подарунок.

Голова правління у своєму виступі зазначив, що професія банкіра не завжди є управлінською, адже справжній менеджер повинен вміти мотивувати, контролювати та налагоджувати довіру, бо саме на цьому базується фінансова наука загалом. Також у промові було проведено класифікацію банків за походженням капіталу, згідно якої вирізняють державні, приватні та банки з іноземним капіталом та подано коротку характеристику кожного з них.

Відтак, державні банки  покликані первинно вирішувати соціальні задачі суспільства. Приватні банківські установи, які є зараз доволі популярними,  мають характерні особливості функціонування. Зокрема, основною проблемою є несвоєчасне інформування інвесторів про можливі загрози. Натомість, українська управлінська традиція сучасної банківської сфери переважно базується лише на оптимістичних прогнозах і мріях.

 Далі лекція набула формату запитань-відповідей. Зокрема, студент групи ФБС-31 Олег Сивик поцікавився, чого ж слід чекати від банківського ринку? Відповідаючи на це запитання,  Володимир Миколайович посилався на думку фахівців, які виокремлюють такі пункти: очищення банківської системи від проблемних банків, що позитивно вплине на довіру з боку населення; відміну обмежень на зняття гривневих та валютних депозитів; підвищення регламентованості та рекапіталізація банків; калькуляція різних сценаріїв. Заступник декана факультету банківського бізнесу Василь Онуфрійович Ткачук запитав думку Володимира Миколайовича про діяльність в банках тимчасової адміністрації. Доповідач зауважив, щоб повністю розібратися у роботі банку потрібен час. Загалом, на його думку діяльність тимчасової адміністрації не є ефективною, її місце можна віддати органам пруденційного нагляду. Адамик Богдан Петрович, декан факультету банківського бізнесу, запропонував детальніше розповісти про можливості повернення активів збанкрутілих банків. Голова правління Райффайзен Банку Аваль констатував, що дана проблема буде вирішена тільки тоді, коли цього захоче громадськість, оскільки зміна законів у даному випадку має менший ефект, ніж зміна суспільної думки.

На завершення Володимир Миколайович окреслив позитивні сторони банківської спеціальності: міжнародність та відсутність кордонів; можливість працевлаштування у всіх установах фінансової сфери, багатопрофільність посад; достойний рівень оплати праці та побажав студентам натхнення у досягнені мети.

Захоплююча зустріч з «Банкіром 2014 року», за версією газети «Бізнес», головою правління Райффайзен Банку Аваль Володимиром Лавренчуком закінчилась на оптимістичній ноті: «Успіх – це те, у що ми віримо»!