» » «Реформування банківської системи України: інституційні, регуляторні та законодавчі ініціативи»

«Реформування банківської системи України: інституційні, регуляторні та законодавчі ініціативи»

Дата: 26-05-2015, 18:56 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Дев'ятнадцятого травня 2015 року учасники студентського наукового гуртка «Банківський аналітик» кафедри банківської справи організували круглий стіл на тему: «Реформування банківської системи України: інституційні, регуляторні та законодавчі ініціативи».

 

Зі вступним словом виступила голова гуртка Марина Варга, представивши присутніх: к.е.н., доцента кафедри банківської справи Чайковсього Я.І., кураторів гуртка – к.е.н., доцента кафедри банківської системи Забчук Г.М. та викладача Рудана В.Я., а також керівника відділення Ощадбанку Ухач І.І.. Марина Варга наголосила на актуальності обраної тематики, оскільки потужна банківська система є необхідною умовою сталого економічного зростання, а запровадження реформ і правил, обов’язкових для виконання є шляхом виходу з кризи.

 

Із змістовними доповідями виступили члени гуртка: Михало Манько, Ірина Замолинська та Олег Сивик.

 

Студент першого курсу Михайло Манько у доповіді на тему: «Проблеми реформування банківського сектору в умовах сучасної України» зауважив, що на сьогодні існують проблеми економічного, політичного, соціального характеру. Також доповідач акцентував увагу на тому, що у 2015 рік банківська система України увійшла з невирішеними проблемами 2014 року. Так, значна девальвація гривні, спад в економіці, військові дії у східному регіоні та анексія АР Крим, недостатній рівень корпоративного управління зумовили погіршення якості кредитного портфелю банків. Михайло зазначив, що упродовж останніх місяців суттєво знизився рівень валютних та гривневих депозитів за рахунок недовіри населення до банківської системи в цілому.

 

Студентка групи ФБС-31 Ірина Замолинська у своїй доповіді «Кредитування банківського сектора як умова забезпечення стабільного розвитку», зазначила, що однією із основних передумов розвитку суб’єктів господарювання зокрема, та економіки в  Україні загалом є  активне  та ефективне кредитування реального сектора економіки, а проблема розвитку національного виробництва тісно пов’язана з кредитуванням, оскільки, особливо у сучасних умовах, товаровиробники не мають достатньо фінансових ресурсів для здійснення господарської діяльності. Також, у доповіді зазначалося, що рівень  кредитування  української  економіки  вітчизняними  банками  у порівнянні  із кредитними вкладеннями закордонних банків розвинутих країн в  економіку  є  недостатнім  для  фінансування  розвитку економіки. А основними факторами, що стримують  кредитування  реального сектору економіки в Україні, та пов’язані із станом банківської системи та діяльністю банків, є високий рівень прострочених кредитів, висока вартість кредитних ресурсів, збереження дефіциту внутрішніх середньо- та довгострокових ресурсів.

 

З доповіддю «Реформування банківського нагляду в Україні як необхідна умова стабілізації діяльності банківської системи» виступив студент групи ФБС-31 Олег Сивик. У доповіді звернено увагу на те, що саме для захисту банківської системи зокрема, а також національної економіки в цілому від негативних наслідків глобальних процесів слід розвивати механізми забезпечення фінансової стійкості і без сумнівів, важливою складовою таких механізмів є ефективна система нагляду за банківською діяльністю. Студент також зазначив, що напрямами реформування банківського нагляду є впровадження макропруденційного та мікропруденційного нагляду на основі оцінки наявних та потенційних ризиків; підвищенння ролі та функції наглядових рад банків та небанківських фінансових установ; впровадження ефективного консолідованого нагляду за фінансовим сектором на основі міжнародних принципів.

 

Після виступу доповідачів учасники наукового семінару  активно обговорювали проблемні та дискусійні питання.  Студентка 5 курсу Христина Козлова поцікавилася про доцільність кредитування певних секторів економіки. Студент групи ФБС-33 Олександр Аврамчук зазначив, що на його думку цієїю галуззю економіки виступає сільське господарство, адже ця галузь за підсумками 2014 року отримала найбільший прибуток. Христина Козлова погодилася з думкою студента, проте додала, що у майбутньому перспективною галуззю стане авіабудівництво. Доцент кафедри банківської справи, к.е.н., Чайковський Я.І. проаналізував доповіді гуртківців, зокрема зупинившись на питанні необхідності проведення реформ для відновлення довіри з боку населення. Ірина Ухач висловила думку про можливість у майбутньому існування в Україні 3-4 надійних і стабільних банків, яким довірятимуть. Куратор гуртка В.Я. Рудан розповів, що реформи можливі лише за рахунок проведення атестації працівників усіх рівнів управління. Також зазначив, що введення в банки тимчасової адміністрації несе навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, який в свою чергу звертається до НБУ, що через облігації внутрішньодержавної позики збільшує кількість гривні в обігу і спричиняє девальвацію долара. Забчук Г.М. торкнулась проблеми необхідності цільового рефінансування НБУ комерційних банків.

 

Голова студентського  наукового гуртка  Марина Варга висловила подяку доповідачам за ґрунтовні доповіді та усім присутнім за доповнення та обговорення.