» » «Любіть Україну, як домівку Ваших дітей. Як майбутнє, а не минуле…»

«Любіть Україну, як домівку Ваших дітей. Як майбутнє, а не минуле…»

Дата: 2-09-2015, 17:19 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Ось і розпочався новий навчальний рік у Тернопільському національному економічному університеті. Студмістечко ТНЕУ знову переповнене гамірними юнаками та дівчатами, їхнім сміхом, енергією та завзяттям. Особливо вирізняються серед молоді першокурсники – дещо розгублені, але цілеспрямовані та впевнені у своєму виборі. Переступивши поріг омріяного вищого навчального закладу, вони зрозуміли, що професорсько-викладацький колектив докладе усіх зусиль, щоб виховати у них не лише висококваліфікованих спеціалістів, а й свідомих патріотів рідного краю.

 

Саме тому, з ініціативи ректора університету, доктора економічних наук, професора Андрія Ігоровича Крисоватого першим заняттям для вчорашніх школярів була лекція на тему: «Україна – єдина країна». А прочитав її доктор політичних наук, професор кафедри документознавства, інформаційної діяльності та українознавства, учасник АТО М.В. Лазарович. Микола Васильович пішов на військову службу добровольцем, аби боронити Батьківщину від ворога.

 

Актова зала упродовж двох лекцій була переповнена. Серед слухачів були присутні не лише першокурсники, а й студенти старших курсів, проректори, декани факультетів, викладачі, працівники вищого навчального закладу. Кожен хотів почути міркування істинного сина батьківської землі.

 

Відкрив зустріч ректор університету словами митрополита Андрея Шептицького: «Християнин може і повинен бути патріотом, але його патріотизм не може бути ненавистю. Любіть всі своє, свого тримайтеся і про своє дбайте, але стережіться ненависті, бо ненависть це почуття нехристиянське». Також Андрій Ігорович наголосив: «Я гордий з того, що найкращі юнаки та дівчата з 23-х областей країни стали студентами Тернопільського національного економічного університету. Ви цвіт нації, і я хочу, щоб Ви були патріотами України, а Україна в нас одна, і вона – єдина!».

 

Після гучного вітання «Слава Україні! Героям слава!» розпочав лекцію Микола Васильович. У своїй розповіді професор зазначив: «Бог, родина, Україна є непохитною основою для всіх свідомих українців. Але Українане тільки гори, поля, але це – історія, це – дух, це – те, що створили українці. Україна буде локомотивом європейських держав. Саме від нас залежить доля України, бо сьогодні ми творимо майбутнє. Ви студенти воєнної України, а тому повинні добре навчатися й отримувати якісні знання за тих хлопців, які вже не зможуть сісти за студентські лави, бо віддали своє життя за Україну». М.В. Лазарович поділився враженнями від подій, що відбуваються в Україні та на передовій. Наводячи приклади з минулого, лектор звертав увагу слухачів на причинно-наслідкові зв’язки між тими чи іншими діями, які у результаті стають тривожними сторінками історії Батьківщини. «Микола Васильович закликав: «Ніколи не будьмо байдужими!». Адже саме байдужість, на його думку, є причиною найстрашніших і найтрагічніших подій не лише в Україні, але й у світі. «Любіть Україну, як домівку, де будуть жити Ваші діти. Якщо ви чесно працюєте, ростите дітей, добре навчаєтеся – це вже подвиг. Ми зібралися у складний кривавий час. Намагайтеся зробити все, щоб завтрашній день нашої країни був мирним і безхмарним. Пам’ятайте про минуле, але будуйте щасливе майбутнє!».

 

По завершенні зустрічі А.І. Крисоватий подякував Миколі Васильовичу за можливість зануритися в історію України – минулу і ту, яка пишеться сьогодні. «Микола Васильович – це людина, яка має Україну в серці, яка є не тільки талановитим науковцем, а й відданим та люблячим сином своєї землі», – зазначив Андрій Ігорович.

 

Студенти мали можливість почути про час нелегких подій у державі. Ректор подарував М.В. Лазаровичу книгу про Тараса Григоровича Шевченка, щоб гортаючи її сторінки нинішній боєць АТО загадував про чудові хвилюючі миті цієї зустрічі.

 

Андрій Ігорович побажав студентам цікавих занять й завершив лекцію «Молитвою» Великого Кобзаря українського народу:

 

«І всім нам, Боже, на землі

Єдиномисліє подай

І братолюбіє пошли!»